Razgraničenje IPARD i NPRR programa, Todo Terzić, dipl.inž.

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Terzić Todo.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512818
  Terzić Todo
  Učesnik

   Razvojem Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja za period od 2014. do 2024. godine definisani su glavni ciljevi za relevantne sektore domaćeg agrara. U skladu sa ovom strategijom pripremljen je novi nacionalni program ruralnog razvoja. Kroz ovaj program obezbeđene su koknretne mere podrške za jačanje konkurentnosti i dostizanje standarda kvaliteta.
   Mere Nacionalnog programa ruralnog razvoja (NPRR) se poklapaju sa merama IPARD programa, pa je potrebno napraviti razgraničenje ko su potencijalni korisnici i koji je intezitet podrške obezbeđen. Razgraničenje ovih mera je značajno iz razloga da bi se izbeglo dvostruko finansiranje. IPARD program je prevashodno namenjen održivim poljoprivrednim gazdinstvima, dok je NPRR usmeren na manja gazdinstva, kako bi unapredila svoju proizvodnju. Sprovođenje NPRR i IPARD programa startovaće istovremeno. Kriterijumi razgraničenja po različitim sektorima su sledeći :

   Sektor proizvodnje mleka : (IPARD- od 20 do 300 muznih krava na početku investicije) / (NPRR – Poljoprivredna gazdinstva sa manje od 20 krava)
   Mere IPARD programa obuhvataju : Investiranje u izgradnju ili rekonstrukciju objekata. Mere NPRR obuhvataju : Kupovinu životinja, Investiranje u izgradnju ili rekonstrukciju objekata, Investiranje u opremu.

   Sektor proizvodnje mesa: (IPARD- 20 do1000 goveda, 150-1000 ovaca ili koza, 4000 do 50000 brojlera u turnusu) / (NPRR- Poljoprivredna gazdinstva do 20 goveda, do 150 ovaca ii koza, do 100 svinja, do 4000 brojlera)
   Mere IPARD programa obuhvataju : Investiranje u izgradnju ili rekonstrukciju objekata, Investiranje u opremu, Investiranje u mehanizaciju-traktori do 100kw snage, Investiranje u postrojenja za obnovljivive izvore energije. Mere NPRR obuhvataju : Kupovinu životinja, Investiranje u izgradnju ili rekonstrukciju objekata, Investiranje u opremu

   Sektor proizvodnje voća: (IPARD-od 2 do 20 ha jagodastog voća, od 5 do 100 ha ostalog voća) / (NPRR- Poljoprivredna gazdinstva sa manje od 2 ha jagodastog voća, manje od 5 ha ostalog voća, manje od 500 m2 plasteničkog prostora za proizvodnju voća)
   Mere IPARD programa obuhvataju : Investiranje u izgradnju ili rekonstrukciju plastenika i staklenika , Investiranje u sisteme za zaštitu od nepogoda i opremu za navodnjavanje , Investiranje u mehanizaciju-traktori do 100kw snage, Investiranje u objekte za skladištenje. Mere NPRR obuhvataju: Investiranje u nove i obnovu starih zasada, investiranje u mehanizaciju, Investiranje u objekte za čuvanje i skladištenje.

   Sektor proizvodnje povrća: (IPARD- od 500 m2 do 10.000 m2 zatvorenog prostora ili 0,5 ha do 50 ha proizvodnje na otvorenom) / (NPRR- Poljoprivredn gazdinstva sa manje od 500m2 zatvorenog prostora i manje od 0,5 ha proizvodnje na otvorenom)
   Mere IPARD programa obuhvataju: Investiranje u mehanizaciju-traktori do 100kw snage, Investiranje u izgradnju ili rekonstrukciju plastenika ili staklenika, Investiranje u sisteme za zaštitu od nepogoda i opremu za navodnjavanje. Mere NPRR obuhvataju: Investiranje u objekte za čuvanje i skladištenje, Investiranje u plastenike i staklenike, investiranje u objekte za čuvanje i skladištenje.

   Sektor proizvodnje ostalih useva i žitarica: ( IPARD- od 2 do 50 ha, 50 do 100 ha, preko 100 ha) / ( NPRR- Poljoprivredna gazdinstva sa manje od 2 ha pod ostalim usevima)
   Mere IPARD programa obuhvataju : Kupovina mehanizacije ( traktori do 100 kw), Investiranje u objekte za skladištenje. Mere NPRR obuhvataju: Investiranje u vučene kombajne, Investiranje u objekte za skladištenje.

   Podrška investicijama u preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva biće obezbeđena kroz IPARD program.

   Todo Terzić, dipl. inž.
   IZVOR: PSSS Padinska Skela

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.