Rasađivanje kupusnjača u organskoj bašti

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #566994
  Vuksanović Ljiljana
  Učesnik

    

   Poslednja nedelja juna i početak jula su pravo vreme za rasađivanje kupusnjača. Ova velika familija obuhvata kupus, glavičasti kelj, kelj pupčar, lisnati kelj (raštan), karfiol, brokoli, kineski i pekinški kupus, kelerabu ali i rozkvu, repu, rukolu.

   Većina kupusnjača pripada vrsti Brassica oleracea  ( izuzev rotkve, repe, rukole) ali se međusobno veoma razlikuju. U slučaju karfiola i brokole se koriste nerazvijene cvasti, a kod kelerabe sočna, zadebljala stabljika, dok kelj pupčar duž stabla ima male glavice koje podsećaju na kupus.

   Zemljište pre sađenja prekopati ( ukoliko je sabijeno i siromašno humusom) i nađubriti. Sadilicom napraviti rupu u zemlji, sipati kompost ili stajnjak i zasaditi biljku. Blago utisnuti zemlju oko stabljike i zaliti. Biljke se sade na razmaku od 20-50 cm, a između redova razmak iznosi 20-60 cm.  Držati biljke zasenjene bar 24 sata. Posle presađivanja biljka počinje ubrzano da razvija lišće, a glavica počinje da se razvija tokom poslednjih 4-7 nedelja. Kupus traži puno vode, naročito od momenta kada započne sa zavijanjem glavice. Treba ga zalivati svakih 5-7 dana. Nakon sađenja voditi računa o pojavi kupusara, kupusnog moljca, kupusne vaši. Povrće može da se prihranjuje tečnim đubrivom od gaveza jer biljke razvijaju veliku lisnu masu. Kupusnjačama treba povremeno dodavati kompost kao i blitvi, celeru i praziluku.

   Pomoću prirodnih sredstava za zaštitu brinuti o kupusnjačama, pojavi leptira kupusara npr.uvarak od paradajza štiti kupusnjače od leptira kupusara.

   Ljiljana Vuksanović

    

   Izvor: Organsko baštovanstvo

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.