Rakijske sorte šljive

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513052
  Sovilj Đorđe
  Učesnik

   U kategoriju rakijskih sorti prema nameni plodova se svrstavaju stare autohtone sorte šljiva. Njihova prvenstvena namena je proizvodnja rakije mada se plodovi mogu koristiti i za druge vidove prerade. Specifične su za pojedine krajeve Srbije a u ove sorte se ubrajaju Crvena ranka , Trnovača, Crnošljiva, Belošljiva, Metlaš. Na žalost ove sorte šljive se poistovećuju sa ekstenzivnim načinom gajenja šljive a najzastupljenije su u brdsko-planinskim krajevima Zapadne Srbije. Za ove sorte je karakteristična veća tolerantnost na sve bolesti šljiva u odnosu na introdukovane i novostvorene sorte šljiva. Crvena ranka je naša najznačajnija i najrasprostranjenija rakijska sorta šljive. U narodu je poznata i kao darosavka, ranovača, šumadinka, crvenjača. U zavisnosti od lokaliteta sazreva krajem jula do prve polovine avgusta. Srednje je bujnosti sa široko piramidalnom krunom. Crvena ranka se ne može gajiti u jednosortnim zasadima jer ima sterilan polen pa su joj potrebne sorte oprašivači. Ona cveta srednje rano nekoliko dana pre požegače a kao oprašivači mogu poslužiti ostale rakijske sorte šljive Metlaš, Trnovača i crnošljiva. Bez oprašivača (10 % od ukupnog broja stabala) zasadi crvene ranke ostaju nerodni. I zasadi sorti Čačanska rodna i stenlej koji se nalaze u blizini mogu poslužiti kao oprašivači jer se period cvetanja podudara sa crvenom rankom. Za oprašivanje i oplodnju izuzetno je bitno da vremenski uslovi budu povoljni za let pčela. Plod crvene ranke je sitan (17 grama), plavocrvene boje, sočan i prijatnog ukusa. Sorta je glođuša.

   Crvena ranka se lako razmnožava izdancima. Ukoliko se planira vađenje izdanaka za podizanje novih zasada potrebno je tokom maja ili juna meseca pregledati matična stabla i utvrditi da li su zaražena sa virusom šarke šljive pa tek ako se ustanovi da su stabla zdrava posle opadanja lišca vaditi izdanke. Zbog ranijeg vremena zrenja plodovi crvene ranke manje opadaju i nemaju deformacija kao plodovi požegače sa stabala zaraženih virusom šarke.

   Poslednjih godina sve je veće interesovanje za ovom sortom. Rakiju od crvene ranke renomirani proizvođači najčešće koriste za kupažu sa rakijom od požegače. Crvena ranka daje rakiju dobrog kvaliteta a po količini rakije koja se dobije destilacijom je među vodećim sortama šljiva.

   dipl.ing. Đorđe Sovilj

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.