Radovi u novembru u organskoj bašti

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #575838
  Vuksanović Ljiljana
  Učesnik

   Novembar je mesec kada se prikupljaju poslednji plodovi sa leja. U prvoj dekadi novembra vaditi preostalo korenasto povrće i praziluk i ostaviti ih u trap ili podrum. Sredinom meseca početi sa branjem kupusa. Na kraju brati glavice kelja pupčara, kada ih uhvati prvi mraz.

   U novembru se podižu novi voćnjaci. Sprovesti plavo prskanje voćaka i mere zaštite od štetočina.

   Važno je u ovom mesecu prikupiti sav organski material i iskoristiti ga za proizvodnju komposta. Pre pojave snega ukloniti ostatke povrća i lekovitog bilja iseckati ih i staviti na gomilu za kompostiranje. Lišče, pokošenu travu i usitnjene grančice iskoristiti za pravljenje visoke leje ili staviti u compost, zatvoriti ga slojem zemlje a preko staviti crnu foliju. Tako će , između ostalog, bašta izgledati uredno.

   Ukoliko se tek počinje sa podizanjem organske baste, treba u ovo vreme plitko preorati ili ašovom obraditi zemlju. Prekriti leje slamom ili lišćem. Ukoliko se u bašti već primenjuju  nastiranje i organska đubriva, leje rastresti vilama.  Kompost koji je spreman posuti po lejama a preko staviti deblji sloj lišća ili slame.

   Izvor: vodič organskog baštovanstva

   Ljiljana Vuksanović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.