Radovi u malinjaku posle sadnje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #579488
  Sovilj Đorđe
  Učesnik

   Нега младих засада малине у првој години обухвата низ агротехничких и помотехничких мера како би се однеговали квалитетни изданци који ће код једнородних сорти у следећој години донети први род док се код сталнорађајућих сорти малине може остварити значајан принос који ће отплатити улагања у подизање засада већ у првој години производње.
   Интересовање произвођача за подизање нових засада било је велико због добре цене у 2021. години. Садња је обављена од почетка новембра до почетка априла месеца. Касна садња обављена Произвођачи који су садњу обавили касно током марта или почетком априла захтева обавезно наводњавање засада одмах по завршеној садњи. У случају сушног периода током априла наставити наводњавање младих засада као и у наредним месецима јер развој изданака у многоме зависи од влаге земљишта. У засадима сталнорађајућих сорти систем за наводњвање је обавезан а систем ће се користити и за фертигационо ђубрење засада у првој години.
   Заштита засада малине од дивљачи најефикасија је ограђивање засада оградом од плетене жице. Штете које настају од срнеће дивљачи огледају се у оштећењу врхова изданка који се касније разгранају и такви изданци нису погодни за везивање током пролећа. Осим срнеће дивљачи штете на изданцима могу настати и од домаћих животиња – овце па у ограђивање засада најсигурнији начин да се изданци малине сачувају. Осим ограђивања могу се користити репеленти који својим мирисом одбијају дивљач. Са њима се могу прскати појасеви око засада или се наносити на крпе које се везују око засада. Репелентима се прскање и мазање мора понављати више пута током године јер се временом исперу и немају функцију.
   Уклањање остатка надземног дела саднице обавити чим се примети избијање нових изданака . Из пупољака надземног дела развиће се родне гранчице и касније плодови што је непожељно у првој години јер се троше хранива која су значајнија за пораст нових изданка.
   Најзахтевнији радови у младим малињацима обухватају мере сузбијања корова у првој години. У првој години избегавати коришћенје хербицида па је корове потребно уклањаати механичким мерама – плевљењем и окопавањем у реду и фрезирањем или тањирањем међуредног простора. Обзиром на површине под малињацима и расположивом радном снагом многи произвођачи не успевају да на време обаве сузбијање корова. Коровске биљке осим конкуренције у хранивима и води у многоме доприносе развоју гљивичних обољења на младим изданцима.
   Од мера заштите у конвенцијалној производњи малине младе изданке изданке штитити контактним фунгицидима на бази манкозеба или каптана , инсекто-акарицидима на бази абамектина а бакарним препаратима на крају вегетације. Засаде у органској производњи штитити препаратима који су на листи дозвољених. Код сталнорађајућих сорти обзиром да у првој години имамо први принос осим фунгицида и инсекто-акарицида који се користе за једнородне сорте треба обавити додатну заштиту за ботритис фунгицидима па почетку цветања врхова изданака и фунгицидима за трулеж плода и гљивична обољења изданака а.м —————- седам до десте дана пре бербе.
   Ђубрење младих засада код једнородних сорти на земљиштима где је урађена агрохемијска анализа на основу које су додата органска и минерална ђубрива пре садње састоји се у прихрани младих изданка са азотним ђубривом и фолијарној прихрани. Од азотних ђубрива користити КАН или Јара нитробор. Са прихраном почети када млади изданци буду 10 до 15 цм висине а од ђубрива се могу користити КАН или Нитробор. Ђубриво разбацати пред најављене падавине или пре окопавања малињака. У зависности од пораста и стања изданака током вегетације обавити још једну или две прихране. Фолијарном прихраном
   Ђубрење сталнорађајућих сорти се разликује јер се осим азотних ђубрива у првој години ђубри са значајним количинама калијумових ђубрива. У првој години код ових сорти ( Полка , Полана , ОутмБлис , Херитиџ итд ) може се постићи принос од 0.5 кг до 1 кг по посађеној садници.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.