Racionalna upotreba đubriva – Suzana Nešković

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512470
  Nešković Suzana
  Učesnik

   Да би остварили основни циљ пољопривредне производње – ПОСТИЗАЊЕ ОПТИМАЛНИХ ПРИНОСА УЗ ЗАДОВОЉАВАЈУЋ КВАЛИТЕТ ПРОИЗВОДА – велика улагања су неопходна. Поједини трошкови су незаобилазни и постоји оправдање али не и компензација за њих. Међутим, неки од трошкова нису увек економски оправдани као што је рецимо случај са количином и врстом употребољених минералних ђубрива.

   Опште је позната чињеница да је ђубрење мера која утиче на повећање приноса као што може ублажити ефекте сушних година и осталих неповољних еколошких фактора чиме утиче и на његову стабилност. Такође, зна се и да неконтролисана и дуготрајна а неадекватна употреба минералних ђубрива може изазвати деградационе процесе у земљи,у, као и загађење средине.

   Суштина решавања овог проблема је у прилагођавању ђубрења потребама гајених биљака, а не у пуком ,,бацању,, ђубрива како се устаљено дефинише ова агротехничка мера. Јединствен систем ђубрења не постоји. Уколико се посматра производно подручје, климатски и земљишни услови су јако варијабилни. Што се тиче биљних врста, свака има специфичне захтеве у минералној исхрани. Корак даље је и чињеница да се појединачно за сорте и хибриде знају потребе у исхрани које би требало испунити да би се добио максимум сваке/ог од њих. Уколико се ђубрење спроводи без основних предзнања о стању обезбеђености земљишта и потребама врсте-сорте/хибрида, може се говорити о неправилној примени минералних ђубрива како у погледу количина, формулација, времена и начина примене. Може се рећи да су наведена улагања без икаквог смисла и оправдања. Уколико је унето недовољно хранива, не може се постићи задовољавајућ принос. Недостатак али и сувишак, нагомилавање појединих елемената у земљишту лоше утичу на животни циклус биљака, неки су токсични, неки блокирају корисне састојке и поспешују усвајање штетних. Пут ка рационализацији савремене биљне производње, мора бити базиран на спровођењу систематске контроле плодности земљишта. Такође, јако је важно да се прати и стање и обезбеђеност земљишта микроелементима, а по потреби пратити и присуство тешких метала као и других загађивача уколико за то постоје оправдани разлози.

   Сузана Нешковић

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.