Puzavice

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513527
  Stefanović Vladica
  Učesnik

   Za ozelenjavanje visokih zidova treba koristiri puzavice koje se same hvataju za podlogu, bršljani, paviti, divlja loza. Za druge namene pogodne su puzavice koje cvetaju celo leto kao što su: klematisi, ruže puzavice, lonicere…

   Klematis ima cvetove skoro u svim bojama, od najsvetlijih pa do najtamnijih, a najrasprostranjeniji su u ljubičastoj boji, ružičastoj, purpurnoj i dr. Prilikom sadnje ove puzavice treba izbegavati južne i severne položaje, pošto ovoj puzavici odgovara polusenka. Zemljište treba da je duboko i dobro obradjeno, a što se tiče nege ove biljke se vrlo jednostavno neguju i održavaju, orezivanje je obavezno, a vreme zavisi od vrste. Klematis koji cveta rano na prošlogodišnjim granama orezuje se posle cvetanja. Klematis koji cveta kasnije orezuje se u proleće naredne godine.

   O ruzama puzavicama se dosta zna, najrasprostranjenije su, verovatno zbog toga što dugo cvetaju i bogato, većina je prijatnog mirisa i raznih boja.

   Lonicere su penjačice skromnih zahteva, brzo rastu, nisu probirljive prema zemljištu, podnose i sunce i polusenku. Cvetaju obilno u maju i junu, cvetovi su u raznim bojama.

   Puzavice se mogu saditi pojedinačno ili u kombinaciji, veoma se uspešno se mogu kombinovati ruže puzavice sa hortenzijama koje imaju sitne zelene cvetove, isto tako kombinacija klematisa sa lonicerama. Zatim mogu se kombinovati puzavice sa ukrasnim šibljem koji ima kratak period cvetanja. Onda puzavice koje razvijaju hvataljke možemo kombinovati sa vrstama kojima treba oslonac, tako da se na taj način izbegava veštački oslonac. Ali u svakoj od ovih kombinacija moraju se voditi računa o mnogim stvarima, kao na pr. koje biljke vole sunce, polusenku ili tamu. Isto tako je i sa vlagom i ostalim merama nege.

   Stefanović Vladica, dipl.ing.polj.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.