Prvi prolečni pregled košnica – Svetislav Marković

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Marković Svetislav.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512618
    Marković Svetislav
    Učesnik

      Kada spoljna temperatura poraste i dostigne 18C, kada je vreme lepo i bez vetra, može se pristupiti prvom prolećnom pregledu pčelinjih društava.Ukoliko imamo veći broj društava (sve preko 10) savetujemo da se obavezno vodi pisana evidencija o stanju u košnicama. U tu evidenciju obavezno unosimo:
      1. Prisustvo matice
      2. Površina zaleženog saća
      3. Broj „ulica“ zaposednutih pčelama
      4. Procena stanja zaliha meda i polena, i
      5. Kontrola prisustva bolesti i parazita.

      Ukoliko smo u jesen pri spremanju košnica uradili posao kvalitetno i kako treba ne treba mnogo brinuti oko daljeg napretka društva. Dobro izimljena društva koja su zdrava i sa dosta hrane veoma lako prelaze iz stanja hibernacije u intenzivan razvoj potreban da bi se društva postepeno spremila za glavne paše-bagrem, lipu, livadu,…Matice (ukoliko su obeležene) su veoma lako vidljive, što zbog obojenosti i veličine, ali i zbog načina kretanja i težnje da se zadržava na centralnim ramovima. Ocena kvaliteta rada matice u tom periodu se vrši samo na osnovu njene sposobnosti da zaleže veliku površinu ramova i ako je to zadovoljavajuće prelazi se na pregled popunjensti ulica. Ako imamo 5-6 dobro popunjenih ulica u LR i 4-5 kod DB košnica smatramo da imamo sasvim solidna društva. Uporedo sa tim pregledamo i količine meda i polena. Svaka košnica koja ima manje od 6-8 kg meda smatra se da joj je potrebna dodatna hrana u vidu šečerno-medne pogače ili šećernog sirupa. Kontrola prisustva bolesti vrši se pregledanjem legla (prisustvo krečnog legla, nozeme, kuge) i pregledanjem broja mrtvih pčela na podnjači. Ukoliko je taj broj neuobičajeno veliki potrebno je uzeti nekoliko pčela i poslati na analizu u nadležnu veterinarsku ustanovu. Ostale pčele i nečistoće sa podnjače potrebno je zakopati u zemlju ili spaliti kako zdrave pčele ne bi došle u kontakt sa njima.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.