Prstenovanje-rovašenje trešnje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513587
  Jocković Milorad
  Učesnik

   Prstenovanje debla je pomotehnička mera koja ima za cilj da smanji bujnost stabla i ubrza plodonošenje. Primenjuje se kod svih koštičavih voćaka bujnih podloga.
   Moje iskustvo, koje primenjujem i na sopstvenom zasadu, je prstenovanje trešnje. Polovinom aprila postavlja se obična pocinkovana žica na deblo u visini 50-60cm i blago se uvrne kleštima. Bitno je da se u startu ne napravi veliki pritisak na deblo kako se ne bi žica odmah usekla u stablo. Postavljanje prstenova se može raditi do kraja aprila.

   Ova žica ili metalni prstenovi tokom vegetacije stežu deblo, blago se usecaju i na tom mestu se stvara zadebljanje. To ometa normalno cirkulisanje organseke materije iz lista u deblo i usled toga se smanjuje bujnost stabla i potencira formiranje rodnih pupoljaka čime trešnja ranije prorodi.
   Žica se skida najkasnije do kraja I dekade juna. U slučaju da žica ostane posle ovog datuma može doći do prekidanja sprovodnih sudova i sušenja stabla.
   Na slici je prikazano stablo koje se nalazi u četvrtoj vegetaciji koje je bilo prstenovano prošlog proleća , zadebljanje ispod prstena, a sada je postavljena žica 4-5cm iznad zadebljanja i blago stegnuta. Ova metoda se primenjuje 1-2 godine odnosno dok se stablo ne optereti sa rodom nakon čega se bujnost smanjuje usled velike rodnosti.
   Moja iskustva su veoma pozitivna i ovu pomotehničku meru kao savtodavac preporučujem svim proizvođačima koji imaju zasade trešnje a i ostalog koštičavog voća. Kao krajnji rezultat treba da se dobiju stabla kao na sl.6.

   Milorad Jocković, dipl. ing.

   Pažnja, još jednom moram da upozorim proizvođače koji budu primenili ovu metudu, da obavezno poskidaju prstenove najkasnije do 10.juna, kako bi se izbegla opasnost od prekidanja sprovodnih sudova.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.