Proteinska hraniva u ishrani svinja – Verica Lazarević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512471
  Lazarević Verica
  Učesnik

   Sojina sačma predstavlja osnovni izvor proteina u obrocima za svinje zbog toga što su proteini sojine sačme visoke svarljivosti i biološke vrednosti. Ipak za mlađe kategorije svinja poželjno je koristiti hraniva od soje kao što su sojino brašno. U ishrani svinja može se koristiti samo prosejana suncokretova sačma jer je sa smanjenim udelom ljuske i sirove celuloze koji negativno utiču na svarljivost.

   Stočni grašak odlikuje se visokim sadržajem proteina pa se u smešama za svinje u tovu preko 60 kg može uključiti do 30% graška.
   Bob se koristi u obrocima za mlađe svinje do 15% a za svinje u tovu do 20% jer veće količine mogu dovesti do smanjenja prirasta. Pasulj je po hemijskom sastavu sličan grašku, ali se zbog većih antinutritivnih materija u ishrani svinja može koristiti tek nakon termičke obrade.

   Lucerkino brašno sadrži visok procenat proteina ali i visok sadržaj celuloze koji se loše odražava na prirast. Zbog toga u obrocima za tov svinjama ne bi trebalo da prelazi više od 10% a u smešama za priplodne svinje ne više od 25%.

   Kvasac je poznat po visokom sadržaju vitamina B kompleksa i predstavlja kvalitetno ali skupo hranivo pa se koristi u obrocima za prasad.

   Obrano mleko u prahu se odlikuje visokim sadržajem najkvalitetnijih proteina pa ujedno i najskuplje hranivo. Zbog toga se koristi samo u predstarter smešama u količinio od 30%.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.