Proredjivanje cvetova i plodova

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec ranije by Milosavljević Biljana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #588406
  Milosavljević Biljana
  Učesnik

   Да би се формирао узгојни облик и воћка што пре довела у стање плодоношења, веома је важно да се користе квалитетне саднице и на време спровеле остале операције ( зимска и летња резидба, повијање грана и летораста, прстеновање итд.)
   Код нас је у пракси, у савременој производњи шљива као узгојни облик највише заступљења побољшана пирамидална круна.
   Посађене једногодишње саднице се скраћују у пролеће 110 до 120 цм. Уколико саднице на себи имају превремене гранчице, онда се оне проређују а остале скраћују на 3 до5 пупољака и то обично на спољни пупољак.Када младари у пролеће достигну 10 до 15 цм,одстрњују се сви који избијају на деблу.
   Младари који су конкуренција водилици се одстрањују или пинсирају.Током јула месеца одабирају се два младара на растојању од 30 цм оставе да расту,а остали се пинсирају или повију. На почетку друге вегетације, гране које су остављене за скелетне се скраћују за 1 /3 , а водилица 30, 40 цм изнад нивоа грана. Леторасти који загушују круну или се укрштају се режу до основе. На крају јула или почетком августа се на водилици изаберу опет 2 младара која су најбоље развијена икоја се не поклапају са доњим младарима већ се пружају у међупростору доњих грана.Размак између ових грана треба да будеоко 30 цм.Такође се изабере један усправни летораст за водилицу, а конкуренти се одстране или пинсирају. На доњим скелетним гранама се одаберу 2 младара на удаљености од 60 цм од продужнице. Размак између летораста треба да буде 25 до 30 цм.Сви остали младари се пинсирају или савијају.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.