Proređivanje grozdova, postizanje krupnijeg i lepšeg izgleda grozda

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513294
    Kostić-Đorđević Mimica
    Učesnik

      Proređivanje grozdova
      Ako je čokot preopterećen rodom, možemo (makazama) obaviti i proređivanje grozdova, da bismo povećali krupnoću ostavljenih grozdova i bobica, to jest postigli lepši izgled grozda i potpunije dozrevanje. Veoma je važno naglasiti da prvo uklanjamo sitne i slabo razvijene grozdove koji neće dati zadovoljavajući kvalitet, a ukoliko je broj grozdova na čokotu i dalje prevelik, uklanjamo i pojedine dobro razvijene grozdove. Na mladici se najčešće ostavlja samo po jedan grozd.
      Postizanje krupnijeg i lepšeg izgleda grozda
      Kada se završi cvetanje i oplodnja nastupa četvrta fenofaza razvoja vinove loze (rast bobica), za čije vreme se u vinogradu sprovode radovi kao što su prstenovanje koje obavljamo pre cvetanja i u fazi rasta bobica kako bismo skratili vreme dozrevanja (za 10-15 dana), povećali obim bobice (za više od 20%), odnosno dobili potrebnu krupnoću i lepši izgled grozda. To se obavlja specijalnim makazama kojima uklanjamo deo kore u obliku prstena na osnovi rodne mladice, rodnog luka ili lastara. Isto tako, važno je istaći da širina prstena iznosi 3-5 mm i zavisi od klimatskih uslova. Nije preporučljivo da se to izvodi svake godine zbog slabljenja čokota.

      Mimica Kostić Đorđević

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.