Proizvodnja zelene salate u zaštićenom prostoru

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513835
    Ivanović Borko
    Učesnik

      ПРОИЗВОДЊА ЗЕЛЕНЕ САЛАТЕ У ЗАШТИЋЕНОМ ПРОСТОРУ

      Зелена салата (lactuca sativa) је једногодишња биљка из фамилије главочика (asteraceae). Салата води порекло са медитерана. Из области медитерана шири се у западну европу. У Америку је пренета 1494 године. Веома је цењена због њених дијететских особина, витаминске вредности и могућности њеног гајења током целе године. Због те особине велики број пољопривредних произвођача се одлучује за гајење током целе године односно снабдевање тржишта свакога дана.
      За производњу у заштићеном простору погодне су главичасте сорте. За бербу у јануару и фебруару најпогодније је сетву обавити у три рока: почетком, средином и крајем новембра месеца. Битно је одабрати адекватну сорту за одређени период гајења. Уколико се одабере неадекватна сорта успех у производњи ће изостати ( уколико се гаји пролећна сорта зими, може се десити да салата уопште не завије главицу). Сорте које се могу гајити од касне јесени до пролећа у пластеницима и стакленицима су: Markies, Judita, Shangore, Baglin, Centore, Pantlika итд.

      Температурни услови који би се требали испоштовати: оптимална температура за завијање главице је 16 C; минимална температура на којој салата обавља физиолошке функције 5 C а максимална 20-25 C. Може издржати и краткотрајне мразеве до – 8 C.
      Навике и жеље потрошача одређују тип и врсту салате, односно, гаји се оно што се може пласирати на тржишту.

      Нега расада и расађивање

      Производња расада траје 4-6 недеља у зависности од доба године и услова. Лети тај период је краћи док зими траје око 6 недеља. Расађивање се врши у зависности од начина производње расада, ако су коцке, оне се полажу 1/3 у земљу. Расађивање се врши на 25X25 цм или 25X30 цм. Односно 14-16 биљака/м2. Ако се семе сеје у коцкама, расаднички период траје дуже јер биљци треба више времена да формира коренов систем и у том периоду треба користити ђубрива која имају већи проценат фосфора нпр. 15:30:15 или 10:40:10. Од формирања розете до почетка главичења требало би употребити ђубрива која имају низак садржај азота нпр. 4:10:40 и у овој фази потребан је и бор. После прве бербе идеална формулација би била 20:40:10 ( пре заснивања зелене салате потребно је извршити анализу земљишта). Наводњавање у затвореном простору најчешће се одвија системом кап по кап који је погодан јер се поред заливања врши и прихрањивање. Микрораспрскивачи служе да се њима коригује ваздушна влага која у највећем делу вегетације треба да буде 70%. Коришћењем малч фолије спречава се продор земљишних патогена, одржава земљиште чисто од корова, биљка је чистија и самим тим има већу тржишну вредност, под фолијом се чува влага и вода не долази у контакт са биљком. Поред ових мера неге и заштита хемијским средствима је незаобилазна мера.

      Дипл. инг. Борко Ивановић ПССС Чачак

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.