Proizvodnja zdravog semena iz bašte – Milica Popadić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512448
    Popadić Milica
    Učesnik

      Za proizvođače koji planiraju gajenje biljaka na manjim površinama, kao što su bašte, za zdravu sopstvenu ishranu, neophodno je prirodno dobijeno seme bez primene mineralnih đubriva i pesticida. Proizvodnja semena za sopstvene potrebe je relativno jednostavna, posebno za samooplodne biljke kao što su pasulj, paradajz, paprika, salata. Za stranooplodne biljne vrste plodnost zavisi od insekata i vetra koji prenose polen sa muških cvetova jedne biljke na tučak ženskih cvetova druge biljke iste vrste. Tu može lako doći do ukrštanja i zato je ponekad potrebno primeniti izolaciju. Prilikom proizvodnje takvog semena važna je selekcija odnosno odabir biljaka sa najboljim svojstvima (naslednim osobinama), tako da se pre cvatanja odstranjuju biljke sa lošim i netipičnim svojstvima. Seme se uzima sa što je moguće više zdravih, vitalnih i za sortu tipičnih biljaka (najmanje 8-10). Kad god je moguće plodove treba ostaviiti da u potpunosti dozre na biljci. Zrelo seme se skuplja po suvom i sunčanom vremenu a zatim se čisti suvim (pasulj, grašak, žitarice) ili mokrim postupkom (paradajz, tikvica, krastavac…). Nakon pranja sledi sušenje semena i čuvanje u hladnijoj prostoriji ujednačene temperature. Temperatura ne bi smela biti viša od 35 ºC. Potpuno suvo seme se čuva u dobro začepljenim bočicama, na kojima se napiše ime biljke i vreme berbe, u hladnom i mračnom prostoru.Neke biljke daju seme već u prvoj godini (pasulj, paradajz, paprika, krastavci…), dok su neke biljke dvogodišnje (svo korenasto povrće: šargarepa, peršun… i većina zeljastih). Luk se smatra trogodišnjom biljkom jer u prvoj godini se gaji lukovica, u drugoj se sadi i gaji glavica za jelo, a u trećoj godini najlepše glavice se sade za seme. Postoje i biljke koje se razmnožavaju gomoljima kao što su krompir, čičoka, beli luk…

      Milica Popadić, dipl.inž.ratarstva i povrtarstva

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.