Proizvodnja sadnica voća sa posrednikom

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #593623
    Petrović Milan
    Učesnik

      У циљу превазилажења проблема у производњи садног матријала, код појединих воћних врста, тј. сорти, користи се посредник. Посредник је калемљењем уметнути део између подлоге и племке, воћне врсте коју желимо окалемити. Циљ калемљења уз помоћ посредника је да створе услови за инкомпатибилност између сорте и подлоге, регулисање бујности као и повећање отпорности на ниске зимске температуре. Да бих добили садни матријал са посредником, врши се двоструко калемљење. За октлањање инкомпатибилности између подлоге и племке користи се врло мали посредник од пар центиметара, док као посредник за контролу бујности користи се посредник дужине око 30 цм. Превазилажење осетљивости воћака на ниске температуре, посредник формира цело дебло које се најчешће користи код кајсија да бих се избегло измрзавање одређених сорти услед касних пролећних мразевима. Посредници се обично користе код кајсије и крушке док код осталих воћних врста користе се веома ретко. Код поједниних сорти крушака, које немају адекватну подударност са дуњом као подлогом где рецимо спада сорте виљамовка, фетелова, старкримсон, користимо калуђерку као посредника. Приликом калемљења сорти крушака на дуњи као подлози прво се посади дуња као подлога, па се у августу месецу текуће године окулира посредником, док се у августу месецу наредне године окалеми жељена сорта. Процес производње садница са посредником траје три године, чиме се утиче на саму цену коштања производње овог садног матријала. Постоји више начина да се овај поступак производње садница крушке скрати као што су окулирање младица дуње посредником још на матичном жбуну, калемљење посредником рано у пролеце из руке, интензивна резидба матичних стабала калуђерке.
      Код калемљења кајсије са посредником, углавном се користе сејанци џанарике, на којој се прво калеме сорте шљива као што су стенлеј, пожегача, чачанска лепотица па тек жељена сорта кајсије.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.