Proizvodnja rotkvice na otvorenom tokom leta

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #588984
  Stojković-Jevtić Snežana
  Učesnik

   Rotkvica se uglavnom koristi  u svežem stanju.Njeni plodovi imaju blago ljut ukus.

   Potrebni uslovi za gajenje rotkvice

   Temperatura  :  Rotkvica ima skromne zahteve za toplotom.Optimalna temperatura za rast i razvoj rotkvice je 13 stepeni.Može da podnese – 3 stepena u fazi kotiledona a – 6 u fazi porasta.Maksimalna temperatura za rast rotkvice je 24 stepena a minimalna 4 stepena.

   Svetlost : Rotkvica traži  dosta svetlosti za svoj normalan rast i kao biljka dugog dana ne trpi zasenčena mesta.Porast korena zaostaje a listovi se izdužuju ako je osvetljenost duža od 12 časova.

   Voda : Da bi se rotkvica uspešno razvijala potrebna je stalna optimalna vlažnost zemljišta  70-75 % PVK .U takvim uslovima koren je kvalitetan i  sočan .Jača kiša i manje suše u vreme tehnološke zrelosti izazivaju masovno pucanje korena.

   Đubrenje : Prilikom đubrenja treba imati u vidu da visoke doze azota dovode do nagomilavanja štetnih nitrata u korenu.Zato posle kultura kao što su : pasulj,boranija ,grašak,koje ostavljaju azot u zemljištu uglavnom i nije potrebno đubrenje azotom.Pri višim temperaturama i slabijem osvetljenju nakupljanje nitrata je veće.Količina đubriva obično iznosi  : 60-80 kg/ha  azota i fosfora i 80-100 kg/ha kalijuma.Ukupna količina fosfora i kalijuma daje se uz predsetvenu pripremu zemljišta a azot u vidu prihranjivanja.

   Agrotehnika rotkvice

   Setva : Rotkvica se seje na ravnoj površini ili na gredicama.Setva se obavlja preciznim sejalicama  na razmak redova 15-20 cm sa oko 300-350 semena /m2.Ravnomerna dubina omogućava istovremeno nicanje.Ovakva setva daje 200-250 biljaka po m2.Za letnju proizvodnju  setva se obavlja u aprilu mesecu.Setva se obavlja u više navrata ,svakih deset dana jer se tako produžava vreme dospevanja.

   Nega useva : Od mera nege u proizvodnji rotkvice primenjuje se sledeće : proređivanje (po potrebi),okopavanje,navodnjavanje i  prihrana useva.Pravovremeno navodnjavanje najvažnija je mera nege  kako  vlaga zemljišta ne bi pala ispod 60 % PVK.Orošavanje je potrebno ukoliko su visoke dnevne temperature.

   Berba : Rotkvica se bere postepeno,kada koren dostigne  veličinu karakterističnu za sortu.Vađenje se obavlja  ručno kada većina biljaka ima prečnik korena veći od 1,5 cm.Potrošači  najviše cene i najrađe kupuju rotkvice prečnika 2-3 cm.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.