PROIZVODNJA RASADA RANOG KUPUSA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #578445
  Lazović – Đoković Nada
  Učesnik

   Područje Pčinjskog okruga karakteriše proizvodnja povrća tokom cele godine. Setva semena za proizvodnju rasada ranog kupusa na otvorenom polju počinje tokom januara i februara, u toplim lejama i kontejnerima. Rasadjivanje se obavlja, zavisno od vremena setve, vremenskih prilika i planiranog plasmana krajem februara, tokom marta i aprila, a berba zavisno od klimatskih prilika i osobine hibrida krajem maja, tokom juna i jula. Sadnju kupusa na otvorenom treba prilagoditi vremenskim uslovima kako ne bi došlo do propadanja biljaka.

   Za proizvodnju ranog kupusa, rasad se u Pčinjskom okrugu proizvodi na različite načine u toplim lejama I kontejnerima.

   Setva u tople lejese najčešće obavlja krajem januara ili početkom februara, odnosno pravilo je oko 40 dana pre rasađivanja na otvoreno polje. Pre same setve neophodno je izabrati seme za ranu proizvodnju da je kvalitetno i zdravstveno bezbedno. Leje za setvu moraju biti dobro pripremljene, bogatogate hranljivim sastojcima, mrvičaste strukture sa dobrim vodnim i vazdušnim režimom. Setvu semena u leje treba da je na dubini u proseku ( 0,5-1,0 cm) kako bi seme u što kraćem roku i procentu niklo. Seme se seje u plitke brazdice, koje se nakon setve semena blago pokrivaju zemljom i zalivaju. Da bi se dobio dobar rasad treba ga umereno I redovno zalivati u početku sa 2-3 a kasnije sa 3-4lit/m 2.

   Najkvalitetnija proizvodnja rasada je u kontejnerima sa različitim brojem ćelija i to od 66-300 po kontejneru. Jedina razlika i opasnost je u načinu dodavanja vode i hraniva jer se smanjenjem količine supstrata, mora da se poveća broj navodnjavanja I prihrane. Setva semena se izvodi u prethodno napunjene kontejnere sa tresetom. Nakon sabijanja treseta u centar svake ćelije se ubacuje po jedno seme. Nakon toga, ceo kontejner se pokriva tankim slojem kvarcnog peska i dodaje mu se voda. Tako pripremljeni kontejneri se odložu u sobu za naklijavanje, gde se zadržavaju, na 18 <sup>0</sup>C, 2-4 dana, u zavisnosti od perioda godine. Nakon klijanja, kontejneri se iznose u proizvodni prostor gde se temperature snižava i gde traje period rasadničke proizvodnje. Kontejneri ne smeju biti položeni direktno na pod objekta jer se teško kontroliše rast korena nego se podižu na nosaće i tako se formira jak korenov sistem i biljka veoma brzo raste. Rasad kupusa mora da ima 5-6 dobro razvijenih listova i elastično stablo.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.