PROIZVODNJA RASADA KASNOG KUPUSA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #587203
  Lazović – Đoković Nada
  Učesnik

   Време за сетву расада касног купуса је од 25 маја до 25. јуна. За расађивање биљке доспевају у првој или чешће током друге половине јула, а берба почиње крајем октобра –почетком новембра. У обзир треба узети и чињеницу да сваки дан сетве после 10. јуна продужава вегетацију у октобру и новембру за 7 дана.

   Гајење расада

   Током вегетације купуса издваја се неколико фаза пораста које су специфичне по дужини трајања, као и условима који су потребни да би се све фазе прошле за идеалан временски период.

   ФАЗА КЛИЈАЊА И НИЦАЊА

   Семе купуса се не сеје дубоко, што значи да се покрива слојем супстрата или кварцног песка  од максимално 5 мм дебљине. Свака дубља сетва утиче на продужавање периода ницања и неуједначености поника по величини и порасту.

   Оптимална температура за раст расада је 15-18°C при којој ниче за три дана. Након ницања пораст треба успорити па се температура спушта на 10-15°C. Да би се добио добар расад треба га умерено и редовно заливати. За семе доброг квалитете, довољно је 300-400 г семена за производњу расада за један хектар. У време производње расада купуса треба обратити пажњу на добру осветљеност биљака, што значи да се мора пазити на склоп биљака. Ако је склоп биљака густ, може доћи до засењивања и издуживања расада. У случају недостатка воде биљке слабо напредују, а ако је има више сувише се издужују, стабло је танко, крто и лако се ломи. На ово треба пазити током врелих летњих дана, када произвођачи обично мисле да расаду прија пуно воде. Кад дневне температуре досегну 25 и 30°C, а некад и више треба смањити норме заливања. То значи заливати ређе и у мањим количинама. У супротном расад добија жуту боју, издужује се и постаје неотпоран на болести. Расад треба заливати и пре расађивања, јер се биљке добро обезбеђене водом брзо опорављају и укорењавају. Касни купус се у току вегетације залива 10-12 пута, у временском интервалу 8-15 дана између два заливања, са по 30-40 mm воде.

   У периоду производње расада могућа је појава корова, болести и штеточина, што може у мањој или већој мери угрозити производњу.

   Квалитетан расад треба да је чврст, здрав, са најмање четири нормално развијена листа и добро развијеним кореновим системом. Ради сигурности потребно је произвести око 10% расада више, због каснијег попуњавања празних места на њиви где расађивање није успело.

   Уколико је расад купуса прерастао и ако се садња одвија по топлом времену, пожељњо би било “одрезати” део лисне розете, како би смањили испаравање воде преко листа и тако побољшали примање биљака. Код ове мере обавезно водити рачуна да се не оштети вегетациони врх биљке, који је у ствари будућа главица.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.