Proizvodnja Gerbera

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #515975
  Petrović Tanja
  Učesnik

   Rod gerbera broji oko 45 vrsta i potiče iz Afrike ,toplih krajeva Azije i Amerike.Gerber raste bokorasto(nema izraženo stablo) a listovi su na dugim lisnim drškama,dužine 20-30cm skupljeni u lisnu rozetu.Cvetovi su pojedinačni ,različitog prečnika (4-12cm),na pravoj čvrstoj i obloj cvetnoj dršci dužini 25-60cm, dekorativni i trajni. Gerber se proizvodi za rezani cvet u zaštićenom prostoru (staklenik ili plastenik sa grejanjem). Zauzima važno mesto u cvećarskoj ponudi rezanog cveća zbog veoma visoke estetske vrednosti cveta dobrog prinosa i postojanosti. Skromnih je zahteva prema uslovima uspevanja koji se ogledaju u relativno malim zahtevima prema temperaturi i svetlosti. Osim toga, ova biljna vrsta i u doba lošeg kvaliteta spoljne sredine cveta. Može se gajiti na više načina a zdrav i negovan zasad može se eksploatisati 2-3 godine. Rasad gerbera proizvodi se iz semena, reznica i kulturom tkiva a proizvodnja rezanog cveća zasniva se sadnjom rasada.
   Proizvodnja gerbera Pre zasnivanja zasada potrebno je ispitati visinu podzemne vode jer ako je na dubini od 90cm potrebno je postavljanje drenaže. Potrebno je ispitati i sadržaj soli jer je gerber osetljiv na povećanu koncentraciju soli, ona treba da se kreće u granicama (1.7-2.5gr/l). Rasad se sadi u aprilu–maju. Sadnja se radi na dobro pripremljenom zemljištu ili supstratu. Zemljište se poore na dubinu 30-35cm. Na pripremljeno zemljište sipa se specijalni supstrat za gerbere u sloju 20-25cm (treset, kora četinara)trebalo bi da pH vrednost bude od 5.5-6.5. Formirati leje sa širinom od 1.0-1.2m sa stazama širine 40-50 cm.
   Visina biljke za rasađivanje je 8-10cm, pri čemu se razlikuju 2-3 donja lista koja su okrugla, dok su stariji listovi izduženi. Sadnja se vrši na istu dubinu na kojoj je rasad rastao pre vađenja .Temperatura supstrata treba da je 18-22C0, relativna vlažnost vazduha od 80-90% i uz blago senčenje proizvodnog prostora . Uz prvo zalivanje rasada vrši se i tretiranje sa 0.2%rastvora ridomila, da bi se sprečila pojava bolesti. Kod višegodišnjih zasada sadi se 8-9 biljaka/m2(30×30). Gustina sadnje kod jednogodišnjeg zasada za krupne sorte 10biljaka/m2 a za sitne 14biljaka/m2. Gerber zahteva relativnu vlagu vazduha od 60-70% u toku proizvodnje dok je u toku zasnivanja zasada relativna vlažnost vazduha od 70-90%. Prilikom zalivanja voditi računa o tvrdoći vode jer tvrda voda ostavlja bele fleke na listovima i cvetovima.
   Mlade biljke imaju povećan odnos prema azotu pa je preporuka da odnos NPK hraniva bude u formulaciji 2:1:2 dok u generativnoj fazi ide više kalijuma, pa je preporuka da odnos NPK hraniva bude 2:1:3. Gerber ima posebne zahteve i prema Fe i Cu pa je potrebno tretiranje sa 0.05%rastvorom Fe svakih 14 dana odnosno 28 dana Cu.
   Radi obilnijeg i ujednačenijeg cvetanja gerbera, potrebno je puno svetlosti. Loša osvetljenost usporava cvetanje a često se javlja i deformitet cvetova. Posle završetka proizvodnje gerbera, nova proizvodnja se ne mora lokacijski izmeštati ali se za zasnivanje novog zasada mora promeniti zemljišni supstrat. Ubiranje cvetova vrši se u ranim jutarnjim časovima, kada je cvet otvoren u jednom krugu.
   Cvetovi se beru čupanjem tri puta nedeljno stavljaju, se u vodu i čuvaju na temperaturi 10-15C0. Klasiranje se vrši prema dužini cvetne drške i prema prečniku cveta. U prvu klasu idu gerberi dužine cvetne drške iznad 50cm prečnika cveta 10cm. Gerber se pakuje u kartonske kutije dimenzije 900x450x12 cm, sa po 50 cvetova (2x25kom), u jednoj kutiji.
   Dipl. ing Tanja Petrović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.