PROIZVODNJA BROJLERSKOG MESA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513355
    Pipović Neđeljko
    Učesnik

      Osnovni uslov za rentabilan i uspešan tov brojlera je pravilan izbor pilića za tov. Danas se uglavnom koriste pilići linijskih hibrida tovnog tipa.To je materijal visokog genetskog potencijala, selekcionisan za industrijsku proizvodnju mesa, brzog rasta i razvoja, dobre konverzije hrane, kao i dobrog kvaliteta mesa.
      Osim genetskih vrednosti, za kvalitet pilića su jednako važni i dobri uslovi držanja i zdravstveno stanje jata. Da bi proizvodnja bila profitabilna treba se držati i pravila takve proizvodnje koja se temelje na:
      – savremenim tehničko-tehnološkim rešenjima
      – držanju visokoproizvodnih hibrida
      – držanju u objektima koji zadovoljavaju sve tehničko-tehnološke norme
      – striktnom pridržavanju tehnoloških normativa proizvodnje
      – striktnom pridržavanju propisanih mera preventive, dezinfekcije i deratizacije
      – održavanju propisanih mikroklimatskih uslova (temperatura, vlaga, ventilacija,svetlost)
      – redovnoj evidenciji svih promena na brojlerima, opremi i objektu
      – redovnoj kontroli telesne težine brojlera
      – redovnoj evidenciji utroška hrane

      Neđeljko Pipović, dipl. ing. poljoprivrede

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.