PRIVREDNO ZNAČAJNE SORTE ORAHA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #588938
  Stepanović Veljko
  Učesnik

   Tisa. Sorta stvorena na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Odlikuje se kraćom vegetacijom koja se poklapa sa vegetacijom sorte šejnovo. Srednje bujnosti i visoke rodnosti pre svega zahvaljujući racemoznom cvetanju (do 20 ženskih cvetova u cvasti). Plod je vrlo krupan, okrugao, sa randmanom oko 51% i nešto tamnijom jezgrom. Cvetanje je uglavnom homogamo. Više joj odgovara toplija klima.

   Šejnovo. Stara bugarska sorta sa kasnim kretanjem vegetacije, ali i kasnim završetkom. Srednje je bujnosti, dobre i redovne rodnosti. Plod je srednje krupan, obrnutokupastog oblika sa nešto tamnijom jezgrom. Randman jezgre je visok (54%). Protandrična sorta. Jedna od otpornijih sorti prema patogenima.

   Srem. Sorta stvorena na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Odlikuje se kraćom vegetacijom koja se poklapa sa vegetacijom sorte šejnovo. Srednje bujnosti i visoke rodnosti. Plod je vrlo krupan sa randmanom oko 57%. Protandrična sorta. Više mu odgovara toplija klima. Otporan na patogene.

   Šampion. Sorta stvorena na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Odlikuje se kraćom vegetacijom. Srednje bujnosti i visoke rodnosti. Plod je lepog jajastog oblika, vrlo krupan. Randman je preko 58%. Protandrična sorta. Više mu odgovara toplija klima. Osetljiv na pegavost lista (Gnomonia leptostyla).

   Rasna. Selekcija stvorena na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Odlikuje se kraćom vegetacijom. Male bujnosti i visoke rodnosti. Plod je krupan, kupast sa karakterističnim izraženim vrhom. Randman je oko 52%. Cvetanje je skoro homogamo.Vrlo otporna selekcija na (Gnomonia leptostyla). Odlična sorta za uslove hladnije, kontinentalne klime.

   Gajzenhajm 139. Selekcija (nije priznata za sortu) poreklom iz Nemačke, sa kratkom vegetacijom. Srednje bujna i srednje rodna. Plod je srednje krupan. Randman je 48%. Protaginična selekcija koja se koristi prvenstveno kao oprašivač. Osetljiva na Xantomonas juglandis, a otporna na mrazeve.

   Jupiter. Sorta poreklom iz Češke koja se odlikuje kraćom vegetacijom. Srednje je bujna i srednje rodna. Plod je srednje krupan, ovalnog oblika. Jezgra je nešto tamnija. Randman je oko 50%. Protandrična sorta koja je u našim uslovima dobar oprašivač za mnoge sorte.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.