Privredni značaj sirka

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec ranije by Knežević Jovana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #584049
    Knežević Jovana
    Učesnik

      Sirak ima višestruku primenu. U ishrani domaćih i gajenih životinja plod zrno se koristi za spravljanje koncentrovane stočne hrane. Preradom zrna dobija se: skrob; glukoza; ulje; gluten; sirup i alkohol. Pomoću tehnološkog postupka iz zrna se izdvajaju materije koje su našle primenu u tekstilnoj, farmaceutskoj, građevinskoj i drugim granama industrije. Sorte šećernog sirka koriste se za dobijanje šećernog sirupa koji sadrži najviše saharoze. Sirak predstavlja krmnu biljku koja daje visoke prinose vegetativne biomase koja je slična biomasi kukuruza. Zbog sadržaja štetne cijanovodonične kiseline, tek pokošena biomasa treba da provene nekoliko časova. U tom periodu štetne materije u biljnom tkivu treba da se razgrade. Sada postoje sorte i hibridi slatkog sirka sa sadržajem ove kiseline koji je bezopasan za domaće životinje. Upotreba nadzemne biomase sirka može biti i kombinovana: kosidba-ispaša. Forme sirka metlaša obrazuju metlice dugih bočnih grana. Ove forme koriste se za izradu metli i četaka. Sirak kao biljka koja je tolerantna na sušu, koja se može  upotrebiti za proizvodnju silaže, zelene mase, šećernog sirupa, za pravljenje četaka i metli, zbog svih svojih potencijala,  treba biti više prisutan u biljnoj proizvodnji.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.