Prirodni neprijatelj ambrozije-Ophraella communa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524973
  Gavrilović Slađana
  Učesnik

   Оphraella communa – природни непријатељ амброзије Ophraella communa – лисна буба амброзије, води порекло из Северне Америке. Сврстава се у ред Coleoptera и фамилијуChrysomelidae. Први пут је регистрована у Европи у Италији 2013. године, затим у Швајцарској 2014, Словенији 2017. и Хрватској 2019. године. У нашој земљи регистрована је 2020. године Ова врста се лако шири, јер има могућност лета и до 70 km. Олигофагна је врста и напада и биљке из фамилије Asteracae. Највеће штете праве ларве на листовима инвазивне коровске врсте Ambrosia artemisiifolia L. Појава положених јаја регистрована је и на дивљем сунцокрету, али у малој бројности, свега 1-2 јаја у групи. У комбинацији самониклог сунцокрета и амброзије, ова лисна буба увек бира амброзију. Имага праве штете на стабљици амрозије.
   На подручју Војводине регистровано је 3-5 генерација лисне бубе, што је сасвим довољно за сузбијање и смањење потенцијала амброзије, јер прави штете и уништава је пре него оформи полен.
   Истраживања која су се радила на Пољопривредном факултету у Земуну показала су да су јединке лисне бубе које су постављене уз гајену амброзију у саксијама, у потпуности појеле између 4-12 биљака.

   Овај инсект представља природног непријатеља амброзије и потенцијалног агенса у њеној биолошкој контроли,  што је од изузетног значаја с обзиром да се полен амброзије сматра најјачим алергеном који је до сада откривен.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.