Prirodni neprijatelj ambrozije-Ophraella communa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524973

  Ophraella communa-лисна буба амброзије

  Ophrraella communa- лисна буба амброзије, води порекло из Северне Америке. Спада у ред Coleoptera., фам.Chrysomelidae. Регистрована је први пут у Европи у Италији 2013.год., у Швајцарској 2014, Словенији 2017, Хрватској 2019 и 2020 године је регистрована у нашој земљи.
  Она је природни непријатељ амброзије и потенцијални агенс у биолошкој контроли инвазивне коровске врсте Аmbrosia artemisiifolia, што је од изузетног значаја обзиром да се полен амброзије сматра најачим алергеном који је до сада откривен. Лако се шири, јер има могићност лета и до 70 км. Олигофагна врста, напада и биљке из фам. Asteracae. Највеће штете праве ларве на листовима амброзије. Регистрована је појава положених јаја и на дивљем сунцокрету, али је мала бројност јаја од 1 -2 у групи. У комбинацији самониклог сунцокрета и амброзије, ова лисна буба увек бира амброзију. Имага праве штете на стабљици амрозије.
  На подручју Војводине регистровано је 3-5 генерација што је сасвим довољно за сузбијање и смањење потенцијала амброзије, јер прави штете и уништава је пре него оформи полен.
  Истраживања која су се радила на Пољопривредном факултету у Земуну показала су да су јединке лисне бубе које су постављене уз гајену амброзију у саксијама, у потпуности појеле између 4-12 биљака.Овај инсект представља природног непријатеља амброзије и потенцијаслног агенса у биолошкој контроли амброзије.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.