Priprema zemljišta za podizanje vinograda – MELIORATIVNO ĐUBRENJE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513036
  Sovilj Đorđe
  Učesnik

   Meliorativnim đubrenjem unose se u zemljište veće količine organskih i mineralnih đubriva u cilju podizanja nivoa hraniva u zemljištu. Meliorativnom đubrenju mora da prethodi agrohemijska analiza zemljišta kako bi se utvrdio sadržaj hranljivih elemenata u zemljištu.
   U cilju privođenja zemljišta kulturi vinove loze mora se izvršiti humifikacija, fosfatizacija, kalizacija i kalcifikacija. Sve ove mere za cilj imaju dovođenje plodnosti zemljišta na optimalan nivo najvažnijih elemenata koji su neophodni vinovoj lozi.
   Humifikacija – je mera kojom se pre podizanja vinograda nadoknađuje nedostajuća količina organske materije u zemljištu. Humifikacijom se sadržaj organske materije u zemljištu dovodi na nivo oko 3%, što je optimalno za vinovu lozu.
   Humifikacija se najčešće sprovodi unošenjem dobro zgorelog stajnjaka, mogu se još koristiti treset,kompost,glistenjak i druga organska đubriva. Količine se kreću od 40-60 t/ha.
   Rasturanje organskog đubriva obavlja se po čitavoj površini pre rigolovanja.
   Fosfatizacija – je mera kojom se nadoknađuje nedostajuća količina fosfora u zemljištu. Sadržaj fosfora ne bi trebalo da iznosi manje od 15 mg/100g V.S.Z. Za svaki mg P2O5 koji nedostaje potrebno je dodati 30kg čistog fosfora po 1 hektaru, odnosno potrebno je na osnovu formulacije đubriva koje koristimo izračunati potrebne količine tog đubriva. Ako rezultat analize zemljišta pokazuje da nedostaje 5mg P205, onda množimo 5×30= 150 kg. Znači nedostaje nam 150kg/ha čistog fosfora. Ako koristimo đubrivo N:P:K=12:52:0 njega će nam u ovom slučaju biti potrebno 300kg/ha. Ovo đubrivo je potrebno rasturiti po površini pre rigolovanja.
   Kalizacija je mera kojom se nadoknađuju nedostajuće količine lako pristupačnog kalijuma u zemljištu.Optimalna količina kalijuma u zemljištu za vinovu lozu kreće se od 40-50 mg na 100 gr vazdušno-suvog zemljišta.Potrebne količine kalijuma izračunati kao i kod fosfora s tim što se svaki miligram lako pristupačnog kalijuma koji nedostaje množi sa 20 i tako određuje potrebna količina čistog kalijuma koji treba dodati đubrenjem.
   Kalcifikacija zemljišta izvodi se u slučaju da se utvrdi da je zemljište kisele reakcije,tj.da je ph manja od 6.Količina krečnog đubriva kreće se od 1 do nekoliko tona što zavisi od ph reakcije.
   Meliorativno đubrenje izvodi se 7 do 10 dana pre rigolovanja i to tako što se celokupna količina potrebnog đubriva namenjenog za podizanje zasada rasturi po parceli.

   Dipl.ing.Djordje Sovilj

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.