Priprema sudova za berbu – Dejan Stefanović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513670
    Stefanović Dejan
    Učesnik

      Ovo je jedan od veoma važnih uslova za dobijanje kvalitetnog vina.
      Pre početka berbe treba izvršiti pranje, čišćenje i dezinfekciju buradi i ostalih sudova.
      Pripreme za preradu novog roda treba otpočeti blagovremeno. Prazne bačve zaštititi od rasušivanja, prisustva plesni, buđi itd. Takođe je jako bitno kod bačvi da treba iz njih odstraniti neprijatne mirise. Bilo kakav zadah bačvi je nepoželjan i ukazuje na razvoj plesni i bakterija što je pogubno za dobijanje kvalitetnog vina.

      Jedna od metoda da se uklone strani mirisi i zadah na plesni kod bačvi koje su dugo korišćene jeste da se tretiraju negašenim krečom, tako se uništavaju nepoželjni mikroorganizmi koji su se uvukli između duga i drugih pukotina u bačvi.
      Nakon tretiranja bačve treba dobro isprati vodom. Ispiranje ponoviti više puta. Ako su sudovi od drveta treba ih konstantno kvasiti vodom kako iznutra tako i spolja,a ako su u pitanju sudovi od inoksa i PVC-a oprati ih vodom i dezinfikovati vinobranom spolja i iznutra.

      Dobro očišćene i oprane bačve treba zatim zaštititi do punjenja. Zaštita se vrši paljem sumpornih traka, u početku sa većom dozom tj. polovina sumporne trake na hektolitar vina a kasnije dozu smanjiti. Sudove od inoksa umesto sumpora treba zaštititi upotrebom rastvora vinobrana.

      Dejan stefanović,
      PSSS Negotin

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.