- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 11 meseci, 2 nedelje ranije by Brajović Nebojša.
-
AutorČlanci
-
29.10.2023 u 15:08 #574849Brajović NebojšaUčesnik
ПРИПРЕМА ОВЧАРНИКА ЗА ЗИМУ
Објекти за држање оваца имају задатак да остваре што бољу зашиту од падавина и ветрова. Објекти за овце се по правилу граде као лаке грађевине које могу да буду од разних материјала. Објекти служе за држање оваца у току оне половине године, када су временске прилике лошије. Тада се редовно формирају групе оваца са по око 10 грла у групи. Тиме се омогућава да се овце јагње у истим боксовима у којима бораве, постиже се већа прегледност, троши се мање времена за обављање текућих послова око оваца.
Како би објекат наше фарме био погодан за зимски боравак оваца у њему, неопходно је да у току летњих месеци извршимо припрему која се састоји у поправци крова, зидова, подова, прозора, врата, дотрајале опреме попут преграда, јасала, појилица идр. После тога треба извршити изђубравање и детаљно чишћење а на крају обавити дезинфекцију свих зидова, подова и опреме. Под овчарника се обилно застире сламом у количини од око 5 кг. по м<sup>2</sup>, преко које се касније таложе овчији брабоњци и формира се дебео слој који добро упија мокраћу, те у овчарнику нема влаге.
Пре узимаљавања оваца потребно је обезбедити довољне количине свих хранива, за све категорије и фазе производње. Овце при доброј исхрани лако подносе хладноћу па и већи мраз али су веома осетљиве на повећан % влаге како у ваздуху у овчарнику тако и у простирци. Успех у презимљавању оваца зависи највише од квалитета припремљене хране и начина њеног правилног коришћења.
Саветодавац за сточарство
Небојша Брајовић
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.