Priprema ovaca za oplodnju i početak bremenitosti

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513214
  Petrović Slavica
  Učesnik

   Najčešće u ovom vremenu i dolazi do ranih pobačaja i gubitka embriona što se kasnije ne može popraviti ni boljom ishranom, a ni odnosom prema samim životinjama. Tokom prve fetalne faze koja traje 40 dana fetus ima masu od 5 do 6 grama. Zbog umerenijeg razvoja i porasta ploda sve do 90 dana, potrebe u hranljivim materijama su manje pa i ishrana ovaca u ovom periodu može biti nešto siromašnija tj. i slabijeg kvaliteta ali davana po volji i bez ograničenja. Od 90-og dana dolazi do ubrzanog razvoja ploda i povećanih potreba za kvalitetnijim kabastim hranivima. Od kvaliteta hrane zavise i količine koncentrovanja hrane u dnevnom obroku. Koncentrat treba davati dva puta dnevno sa postepenim povećanjem u količini od 300 do 400 grama.

   Na tri-četiri nedelje pred sezonu pripusta potrebno je pregledati ovce i utvrditi u kakvoj su kondiciji. Ako su iscrpljene i u slabijoj kondiciji treba pojačati ishranu. Najracionalnije je koristiti kvalitetnu pašu i obrok dopuniti sa 200 do 500 grama koncentrata po ovci na dan.Pojačnu – bolju ishranu treba nastaviti i posle sezone oplodnje dve do tri nedelje. Cilj poboljšane, kvalitetnije ishrane je da se postigne i održi optimalna, priplodna kondicija u prvom mesecu bremenitosti. Ni jedna krajnost nije poželjna, ni da su ovce debele, a ni mršave jer obilna i oskudna ishrana jako utiče na preživljavanje embriona i na broj živorođenih jagnjadi. U prvom mesecu bremenitosti oplođena jajna ćelija, ili više njih nisu pričvršćene za matericu i hrane se iz tečnosti u samoj materici. Tek posle treće nedelje zametak – fetus počinje da se hrani iz krvotoka majke da bi se u četvrtoj nedelji već pričvrstio za zid materice. U ovom periodu ovce su dosta osetljive i treba ih zaštiti od bilo kakvog stresa i maltretiranja od ljudi, pasa i transporta. Ne sme se vršiti vakcinacija niti dozvoliti bilo kakav grub odnos prema grlima.
   Tokom leta potrebe ovaca u vodi za napajanje su 5 do 6 litara, a najbolje je da je imaju u dovoljnim količinama po volji. U svakom slučaju treba znati da žedne ovce slabije konzumiraju hranu što ne treba nikako dozvoliti.

   Slavica Petrović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.