Priprema i čuvanje plodova oraha

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513541
  Petkanić Zorica
  Učesnik

   Da bi se plodovi oraha mogli dobro i kvaliteno čuvati za duži period potrebno je uraditi pripreme kako bi se plodovi oraha doveli u stanje da bi se mogli čuvati za duži vremenski period.Jer samo dobro pripremljeni plodovi mogu se čuvati duže računajući da pritom ne izgube na kvalitetu.
   Pod pripremom podrazumeva se pranje plodova, sušenje plodova, beljenje ljuske i nakon toga mogu se ostaviti na čuvnje.
   Najpre se plodovi operu čistom vodom kako bi se odstranile sve primese koje bi mogle da se odraze na kvalitet prilikom čuvanja.
   Nakon pranja sledi sušenje plodova oraha.
   Čak i kod oni plodova kod kojih nije izvršeno pranje ( plodovi kvalitetnih sorti koji već imaju svojstvenu karakterističnu boju bez stranih primesa po površini ljuske) potrebno je izvršiti sušenje oraha kako bi se mogli sigurnije i duže čuvati.Najbolje je da se plodovi rzrede na lesama u tankom sloju. Lese ne smeju biti izložene suncu ali je potrebno obezbediti cirkulaciju vazduha, kako bi se što bolje osušili a da ne izgube na kvalitetu.Takođe treba ih zaštititi od vlage i od magle da ne bi došlo do pucanja plodova.
   Plodovi se mogu sušiti i ako se rasture po podu u prostriji namenjenoj za te svrhe.
   Debljina sloja u ovom slučaju ne sme biti veća od 7- 10 cm. Kod ovog načina sušenja plodovi se moraju čeće promešati. U početku 2 -3 puta dnevno a kasnije sve ređe.
   Beljenje ljuske oraha
   Ukoliko je ljuska oraha tamna treba izvršiti tzv. beljenje ljuske oraha, kako bi plodovi dobili svetliju boju i bili privlačniji za kupca.
   Ovaj postupak se izvodi upotrebom sumpora ili upotrebom tečnog hlora.Uzpotreba sumpora je najjednostavniji način
   Postupak rada
   Plodovi se stave u mrežaste vreće i podvrgnu sumpornom dimu. Za ovaj postupa potebno je upotrebiti 40 – 50 grama sumpora na 100kg.plodova oraha.Ukoliko za to postji mogućnost na domaćinstvu ovaj postupak se može efikasno obaviti i u sušnici tipa sušnice za šljive.
   Drugi postupak je beljenje ljuske upotrebom tečnog hlora. Treba napomenuti da je za ovaj postupak potreno dugogodišnje iskustvo jer postoji opasnost od prodiranjanja tečnosti u plod pa jezgro postaje štetno za upotrebu.
   Č u v a nj e p l o d o v a o r a h a
   Za čuvanje plodova oraha najbitnija su hladna, suva i provetrna mesta.
   Čuvanje plodova može biti:
   -čuvanje plodova u vrećama,
   -čuvanje plodova u podnim skladičtima,
   -čuvanje plodova u hladnjačama.
   Orasi se najčešće čuvaju u vrećama koje su retkog tkanja i okačeni na neko promajno mesto bez prisustva vlage.
   U skladištima orasi se čuvaju razasrti po podu. Skladišta moraju imati dobro provetravanje. Prostorija za skladištenje treba da je prohladna ,temperatura u prostoriji treba da je 4C sa umerenom vlažnošću od 60 – 70 %.U ovakvim skladištima plodovi se mogu očuvati do sledeće berbe.
   Čuvanje oraha u hladnjačama:
   Plodovi nakon izvesnog vremena znatno gube od svog prvobitnog kvaliteta jer plodovi oraha sadrže 60 – 70% ulja, i baš zbog toga kad nastupe topliji dani može doći do užeglosti pa je iz tog razloga mnogo sigurnije orahe čuvati u hladnjačama, gde se oni a naročito jzgro oraha mogu stalno držati na niskoj temperaturi od 2C i optimalnoj vlažnosti vazduha od 65%.U ovom slučaju plodovi se mogu u dobrom stanju održati 18 – 24 meseci a da ne dođe do promene u kvalitetu ploda.

   Zorica Petkanić dipl. ing.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.