Prijava stanja na pčelinjaku

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #574735
  Petrović Igor
  Učesnik

   Prema članu 12, stav 2 Pravilnika o načinu obeležavanja pčelinjih zajednica i registraciji pčelinjaka (“ Službeni glasnik RS” broj: 54/10) pčelar je dužan da dva puta godišnje i to u aprilu i oktobru mesecu prijavi broj košnica na pčelinjaku ovlašćenom obeleživaču. To je obaveza pčelara bez obzira na to da li ima ili nema promena u broju košnica. Drugim rečima, svaki pčelar je dužan da se lično javi veterinaru-obeleživaču u periodu od 01.10 do 31.10 tekuće godine i tom prilikom prijavi ukupan broj uzimljenih košnica (broj košnica koje su spremne za zimovanje).

   Prilikom dolaska kod veterinara potrebno je da pčelar sa sobom ponese spisak svih brojeva uzimljenih košnica (Obrazac za prijavu stanja). Ukoliko su košnice u toku  predhodne pčelarske sezone rasformirane neophodno je da pčelar sa sobom ponese pločice sa brojevima rasformiranih košnica kako bi ih vratio-odjavio veterinaru uz obavezno navođenje razloga smanjena broja košnica. Kao razlog se navodi stvarni uzrok smanjena broja košnica: spajanje košnica radi boljeg uzimljavanja društva, grabež, krađa društva (dokazati kopijom policijskog izveštaja), uginuća usled bolesti (dokaz veterinarskim izveštajem) i slično.

   Ukoliko dođe do kupo-prodaje košnica predhodni vlasnik je u obavezi da prodate košnice odjavi kod svog veterinara i da prijavi prodaju.

   Pčelar koji je povećao broj pčelinjih zajednica kupovinom društava od drugog pčelara to mora dokazati uverenjem o zdravstvenom stanju kupljenih pčela koje je izvadio predhodni vlasnik. Ukoliko kupac nema ovo uverenje nemoguće je prijaviti  kupljene košnice.

   Nakon prijave nadležni veterinar-obeleživač će izdati potvrdu da je pčelar izvršio redovni popis tako da je nemoguće retroaktivno menjati broj prijavljenih košnica nakon isteka roka za prijavu ( 31.10.2023 godine).

   Ukoliko pčelar ne izvrši redovan jesenji popis košnica gubi pravo na korišćenje subvencija. Takođe postoji mogućnost stavljanja čitavog gazdinstva u pasivan status što podrazumeva gubljanje prava na subvencije u svakoj oblasti poljoprivredne proizvodnje.  Isto tako neophodno je da u period od 01.04 do 30.04 izvrši prijavu broja prezimelih košnica takođe ovlašćenom obeleživaču.

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.