Prihvatljive investicije za preradu voća i povrća u okviru IPARD podsticaja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514891
  Stefanović Dejan
  Učesnik

   Prihvatljivi korisnici:
   • preduzetnik;
   • privredno društvo (mikro, malo ili srednje pravno lice);
   • zemljoradnička zadruga.

   Iznos IPARD podsticaja: 50% ukupnih prihvatljivih troškova (od vrednosti prihvatljivih troškova investicije umanjenom za iznos poreza na dodatu vrednost)

   Da bi ostvario pravo na islatu IPARD podsticaja, u sektoru voća i povrća, neophodno je da korisnik na kraju investicije bude upisan u Centralni registar objekata, u skladu sa Zakonom koji uređuje bezbednost hrane. Registar vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

   Prihvatljive investicije:
   – izgradnja objekata i oprema za preradu voća, povrća (objekti za skladištenje sirovina, pranje/čišćenje, sortiranje, preradu, konzerviranje, sušenje, hlađenje uključujući ULO hladnjače, zamrzavanje, analizu gotovih proizvoda, itd.), objekata za skladištenje ambalaže, aditiva i gotovih proizvoda, objekata za pranje i čišćenje;
   – izgradnja postrojenja i opremanje objekata za proizvodnju električne i toplotne enrgije iz obnovljivih izvora prvenstveno za sopstvene potrebe;
   – oprema i uređaji za prijem, preradu, pakovanje, obeležavanje, privremeno skladištenje uključujući mašine za punjenje, obeležavanje;
   – investiranje u uspostavljanje sistema bezbednosti hrane i sistema kvaliteta.

   Najkasnije do konačne isplate investicije, korisnik mora da ispuni nacionalne standarde, a predmet investicije i standarde EU u oblasti zaštite životne sredine, dobrobiti životinja, javnog zdravlja i bezbednosti na radu.

   Bez obzira na ukupnu vrednost investicije i prihvatljivih troškova, podnosilac zahteva može da ostvari IPARD podsticaj u okviru sledećih granica: minimalan iznos u evrima 10.000; maksimalan iznos u evrima 1.000.000.
   Ukupan iznos IPARD podsticaja u periodu sprovođenja IPARD programa po korisniku: 2.000.000 evra.
   Ovaj iznos podsticaja može da se ostvari u jednom ili više javnih poziva za vreme trajanja IPARD II programa.

   NAPOMENA: Veoma je bitno da se prilikom podnošenja zahteva za odobravanje projekta dobro obračunaju prihvatljivi troškovi investicije, kako bi traženi podsticaj bio u okviru ovih granica. Ovo je naročito bitno za donji limit, jer će zahtev za odobravanje projekta koji ga ne ispunjava biti odbijen. Što se tiče gornjeg limita, podsticaji se utvrđuju i isplaćuju u visini gornjeg limita bez obzira na eventualno veću vrednost investicije.

   Po Drugom javnom pozivu za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, rok za podnošenje zahteva je od 18. decembra 2018. godine do 11. marta 2019. godine.

   Zahtevi za odobravanje projekata podnose se Upravi za agrarna plaćanja, Bulevar Mihajla Pupina 113a, 11070 Novi Beograd.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.