Prihrana pšenice

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #517214
  Vampovac Zlatko
  Učesnik

   Vreme je da se razmisli o prvim radovima u narednoj ratarskoj godini-prihrana pšenice.
   Nije loše podsetiti se. Potrebe pšenice za hranivima odnosno elementima azotom, fosforom i kalijumom su znatne. Ako smo jesenas odradili šta je trebalo, osnovno đubrenje sa fosforom i kalijumom (sračunato prema agrohemijskim analizama zemljišta), možemo mirno i spokojno sačekati dobro bokorenje ( još samo da je snežnog pokrivača?).
   Na osnovu podataka istraživanja, pšenica iznese u proseku za jednu tonu zrna, plus slamu koja nosi to zrno: azota 25 kg , fosfora 10 kg i 30 kg kalijuma.
   Azot je kao hranivo od velikog značaja za pšenicu. Učestvuje u izgradnji lisne mase, stabljike, omogućuje pravilno i dobro bokorenje, a samim tim deluje na rast i razviće biljke odnosno na prinos pšenice. Pšenici treba obezbediti azot tokom cele vegetacije. Od predviđene količine azota za određeni prinos treba rasturiti jednu jednu polovinu pre oranja i zaorati, i na taj naćin obezbediti dobro bokorenje. Drugu polovinu predviđenog azota treba dodavati kroz prihranjivanje. Kod lošijeg razvoja biljaka i na lakšim zemljištima (brže ispiranje azota) primenjuju se dva prihranjivanja. Prvo prihranjivanje do kraja marta, sa četvrtinom predviđene količine azota i to UREA-om, a drugo prihranjivanje do kraja aprila četvrtinom azota, đubrivom KAN-om i tada bi moglo da se primeni đubrenje mikroelementima ako za to postoji potreba.
   Količine azota koje treba primeniti za visok prinos, u ukupnoj vrednosti treba da budu od 80-100-120 kg/ha. Sa povećanjem količine azota treba biti oprezan, zbog mogučnosti poleganja useva i osipanja zrna, što zavisi od osobina sorti pšenica koje se gaje.
   Kod prihranjivanja, a i uopšte kod đubrenja na kiselim zemljištima bez obzira na vreme primene treba izostaviti UREU i uvek primenjivati AN ili KAN.
   Sve ovo treba imati u vidu kod određivanje količina đubriva. Pre svega, treba uraditi hemijsku analizu zemljišta i na osnovu toga sračunati optimalne količine đubriva. Na taj način uz manja ulaganja ostvarićemo maksimalne prinose.

   Svim poljoprivrednim proizvođačima, savetodavcima, kolegama i onima koji brinu o našoj poljoprivredi i našem zdravlju,
   SREĆNA NOVA 2021.g.
   Ostanite zdravo!
   Savetodavac Zlatko Vampovac, dipl. inž.
   PSSS Beograd

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.