Prihrana pšenice na kiselim zemljištima

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 12 godine ranije by Stojković-Jevtić Snežana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513067
  Stojković-Jevtić Snežana
  Učesnik

   Na zemljištima sa pH vrednošću ispod 5 (a takvih je u Kolubarskom okrugu oko 70 %)prihranu pšenice obavezno treba obaviti KAN-om. KAN ili krečni amonijum nitrat se proizvodi iz rastopljene mase 94-95 % amonijum nitrata i fino mlevenog kalcijum karbonata ili kalcijum karbonata i magnezijum karbonata .Rastopljena masa krečno amonijačne šalitre se granuliše u granulacionim tornjevima.Granule su veličine od 2-5 mm.Krečnjak treba da je velike čistoće i fino samleven, jer je potrebno napraviti mešavinu koja sadrži 40 kg kalcijum karbonata i 60 kg amonijum nitrata.

   Danas se KAN proizvodi sa 27 % azota u amonijačnom i nitratnom obliku , i 8 % kalcijum karbonata.Proizvodi se u granulama i lako se manipuliše njime pri primeni.Đubrivo je različite boje ,što zavisi od boje krečnjaka.
   Rastvorljivost amonijum nitrata u vodi je velika ,ali ostaje kalcijum karbonat koji se slabije rastvara.Pri dužem stajanju ,pošto je jako higroskopan upija vlagu i zgrudvava se pa se mora čuvati u suvim prostorijama u polietilenskim vrećama.
   KAN se može primeniti na svim zemljištima,ali zbog kalcijum karbonata treba ga koristiti na kiselim zemljištima prvenstveno .U kiselim zemljištima kalcijum karbonat se rastvara i đubrivo deluje fiziološki alkalno.

   dipl.ing.Snežana Stojković-Jevtić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.