Preživanje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513276
  Nikolić Zoran
  Učesnik

   Specifičnost varenja hrane kod preživara ogleda se u tome što se uzeta hrana vraća iz predželudaca u usta na ponovno žvakanje. Preživari prilikom uzimanja hrane istu žvaću kratko i površno. Progutana hrana u buragu se meša sa postojećim sadržajem, dobro natopi tečnošću i vraća se ponovo u usta na ponovno žvakanje. Upravo to ponovno žvakanje hrane naziva se preživanje. Grubi sastojci hrane mogu biti i više puta vraćani na ponovno žvakanje.Preživanje počinje za oko 30 do 60 minuta nakon uzimanja hrane ako životinja miruje i nije uznemiravana. Sam tok preživanja može se podeliti u 4 faze:
   – vraćanje sadržaja predželudaca u usta,
   – ponovno žvakanje,
   – ponovo natapanje pljuvačkom i
   – ponovno gutanje.

   Sve navedene faze čine jedan ciklus preživanja. Trajanje samo jednog ciklusa je oko jedan minut uz pauzu od 3-4 sekunde između dva ciklusa. U toku jednog ciklusa, životinja napravi 40 do 60 pokreta žvakanja a trajanje žvakanja hrane iznosi 30 do 45 sekundi.

   Vreme preživanja varira od životinje do životinje a dosta zavisi i od vrste hrane. Ako se životinje hrane senom i drugom kabastom hranom, preživanje može da traje 7 do 8 sati dnevno. Pri većem učešću koncentrata u obroku, preživanje kraće traje. Za vreme preživanja u toku dana goveda ponovno prežvaću 40 do 60 kg sadržaja buraga.Preživanje se odvija tokom celog dana u skoro ravnomerno raspoređenim periodima. U toku 24 sata preživanje se odvija u oko 8 perioda, mada ih po nekima može da bude i više. Samo jedan period preživanja može da traje od nekoliko minuta do jedan sat. Posle završenog perioda preživanja ponovno uzimanje hrane usledi za 15 do 20 minuta.
   Kod teladi preživanje može da počne već u drugoj ili trećoj nedelji života ako počnu sa uzimanjem kabaste hrane.

   Nikolić Zoran

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.