- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 nedelja, 1 dan ranije by Nikolić Zoran.
-
AutorČlanci
-
27.09.2024 u 07:56 #593355Nikolić ZoranUčesnik
<p align=”JUSTIFY”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: medium;”><span lang=”sr-YU”>Специфичност варења хране код преживара огледа се у томе што се узета храна враћа из преджелудаца у уста на поновно жвакање. Преживари приликом узимања хране исту жваћу кратко и површно. Прогутана храна у бурагу се меша са постојећим садржајем, добро натопи течношћу и враћа се поново у уста на поновно жвакање. Управо то поновно жвакање хране назива се </span></span></span><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: medium;”><span lang=”sr-YU”><i><b>преживање</b></i></span></span></span><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: medium;”><span lang=”sr-YU”>. Груби састојци хране могу бити и више пута враћани на поновно жвакање.</span></span></span></p>
<p lang=”sr-YU” align=”JUSTIFY”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: medium;”>Преживање почиње за око 30 до 60 минута након узимања хране ако животиња мирује и није узнемиравана. Сам ток преживања може се поделити у 4 фазе:</span></span></p>- <p lang=”sr-YU” align=”JUSTIFY”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: medium;”>враћање садржаја преджелудаца у уста,</span></span></p>
- <p lang=”sr-YU” align=”JUSTIFY”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: medium;”>поновно жвакање,</span></span></p>
- <p lang=”sr-YU” align=”JUSTIFY”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: medium;”>поново натапање пљувачком и</span></span></p>
- <p lang=”sr-YU” align=”JUSTIFY”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: medium;”>поновно гутање.</span></span></p>
<p align=”JUSTIFY”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: medium;”><span lang=”sr-YU”>Све наведене фазе чине један циклус преживања. Трајање само једног циклуса је око један минут уз паузу од 3-4 секунде између два циклуса. У току једног циклуса, животиња направи 40 до 60 покрета жвакања а трајање жвакања хране износи 30 до 45 секунди.</span></span></span></p>
<p align=”JUSTIFY”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: medium;”><span lang=”sr-YU”> Време преживања варира од животиње до животиње а доста зависи и од врсте хране. Ако се животиње хране сеном и другом кабастом храном, преживање може да траје 7 до 8 сати дневно. При већем учешћу концентрата у оброку, преживање краће траје. За време преживања у току дана говеда поновно прежваћу 40 до 60 кг садржаја бурага.</span></span></span></p>
<p align=”JUSTIFY”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: medium;”><span lang=”sr-YU”>Преживање се одвија током целог дана у скоро равномерно распоређеним периодима. У току 24 сата преживање се одвија у око 8 периода, мада их по некима може да буде и више. Само један период преживања може да траје од неколико минута до један сат. После завршеног периода преживања поновно узимање хране уследи за 15 до 20 минута.</span></span></span></p>
<p align=”JUSTIFY”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: medium;”><span lang=”sr-YU”> Код телади преживање може да почне већ у другој или трећој недељи живота ако почну са узимањем кабасте хране.</span></span></span></p>
<p lang=”” align=”JUSTIFY”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: medium;”>Зоран Николић дипл.инж.</span></span></p> -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.