Preventivne mere u zaštiti čokota od niskih temperature

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514949
  Tonić Dejan
  Učesnik

   Preventivne mere u zaštiti čokota od niskih temperature
   Sve mere koje se u smislu zaštite od niskih temperatura sprovode, dele se na sledeće grupe : preventivne i terapeutske mere. Preventivne mere su mere usmerene na pravilan izbor sorti i izbor položaja za podizanje vinograda, zagrtanje vinograda. Kod izbora sorti osnovno je da se u područjima sa češćom pojavom niskih temperatura sade sorte koje spadaju u grupu otpornih i vrlo otpornih. Da bi se izbegle štetne posledice koje nastaju pod uticajem konfiguracije terena treba se pridržavati sledećeg : Vinograd zasnivati na blago nagnutom terenu gde se retko pojavljuju temperaturni ekcesi i gde ne postoje depresije. Ako postoje manje depresije pre podizanja ih treba zatrpati. Ako se vinograd podiže na izlomljenom terenu obavezno pre podizanja ustanoviti tzv. mraznu liniju koja treba da pokaže na kom području ne treba podizati vinograd. Zagrtanje vinograda obavlja se u jesen u toku redovne jesenje duboke obrade zemljišta. Zagrtanje prizemnih delova čokota je obavezno bez obzira na potencijalnu mogućnost izmrzavanja. Kod niskih oblika čokota zagrtanje treba obaviti tako da se pokriju najmanje 3 – 5 okaca na lastarima. Ako se na niskim oblicima čokota primenjuje mešovita rezidba zagrtanjem se pokriju lastari koji se na proleće koriste za rezidbu na lukove. Kod čokota sa srednje visokim i visokim stablom zagrće se prizemni deo čokota sa kondirima za zamenu u slučaju izmrzavanja.
   Zagrtanje se može obaviti mehanizovano uz pomoć plugova zagrtača a nakon toga obavlja se i ručna korekcija. Sa zagrtanjem se započinje po završenoj berbi pa sve do pojave jačih jesenjih mrazeva. Odgrtanje vinograda se obavlja kada se u proleće zemljište ocedi, slegne i prosuši. Odgrtanje treba obaviti po kretanju okaca. Odgrtanje se vrši plugom odgrtačem uz ručnu korekciju.
   Nakon prolaska opasnosti od niskih temperatura, odnosno nakon pojave ekstremno niskih temperature, sprovode se mere koje se sastoje od odgovarajuće rezidbe, intenzivne zaštite i đubrenja, što treba da doprinese revitalizaciji vegetativnog i rodnog potencijala.Izvor:http://www.agroplod.rs/
   PSSS Prokuplje– Tonić Dejan dip.ing.polj.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.