Preventivne mere u zaštićenom prostoru

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513432
  Miljković Mira
  Učesnik

   Decembar je mesec kada se završava berba kasnih kupusnjača preostalih na polju i počinje priprema plastenika za ranu proizvodnju povrća.

   Zdravstveno stanje biljaka u narednoj godini u velikoj meri zavisi od mera higijene sprovedenih predhodne godine. U zaraženim biljnim ostatcima održava se i prenosi veliki broj patogena, prouzrokovača truleži korena i prizemnog dela stabla. U tom pogledu veliki značaj ima prikupljanje i uništavanje biljnih ostataka i naročito je poželjna na površinama pod plastenicima u kojima zbog odsustva delovanja atmosferskih uticaja, kiše, snega, mraza, razlaganje biljnih ostataka teče veoma sporo.

   Dezinfekcija objekata- Na konstrukciji objekata zaštićenog prostora, toplih leja i plastenika, održava se veći broj parazita i štetočina.Neophodno je sprovesti nihovo uništavanje pre početka gajenja biljaka. U ovu svrhu najčešće se koristi sumpor-dioksid, formalin, plavi kamen. Prva dva se koriste za dezinfekciju unutrašnjeg prostora i temperatura mora biti iznad 12 stepeni C.

   Dezinfekcija zemljišta-Pod dezinfekcijom zemljišta podrazumeva se izlaganje zemljišta dejstvu fizičkih ili hemiskih činilaca u cilju uništavanja štetnih organizama koji se u njemu nalaze.

   Dezinfekcija zemljišta vodenom parom zasniva se na delovanju visoke temperature na žive organizme. Nakon toga zemljište treba da odleži 10-15 dana kako bi se u njemu stabilizovali mikrobiološki procesi. Dezinfekcija zemljišta hemiskim sredstvima vrši se fumigantima ili kontaktnim fungicidima. Fumiganti su sredstva koji deluju svojim parama na parazite u zemljištu. Da bi delovanje bilo potpuno potrebno je ispuniti sledeće uslove, skupljanje i uništavanje biljnih ostataka, sitnjenjem setvenog sloja, održavanje zemljišta u vlažnom stanju 15 dana pre dezinfekcije i temperatura zemljišta ne ispod 10 stepeni. Među njima poznat je basamid granulat i trifender (može se primenjivati i u vegetaciji).

   Mira Miljković, dipl.ing.

   Pitanje korisnik Miladin:

   Zdravo, ja sam Miladin iz Bijeljine, postavio bih vam jedno pitanje.Radim plastenike i imam problema sa uvenućem paprike. Prošle godine sam imao u nekim plastenicima ido 20% uvenuća, i pored toga što mi na tom mjestu paprika nije bila 3 g. Dali postoji neka preventivna mjera, neko sredstvo,posle sadnje paprike da se pusti kroz sistem kap po kap. Pozdrav. !

   Odgovor PSSS Negotin:

   Miladine, najbolji savet koji ti mogu dati, ako si prosle godine imao uvenuće paprike 20%, je da jedno 5 godina ne gajiš na tim površinama biljke iz familija Solanaceae (papriku, paradajz, plavi patlidžan i krompir), niti familije Cucurbitaceae (krastavac, lubenicu i dinju). U tom periodu na tim parcela bi trebao da gajiš biljne vrste koje nisu domaćini patogenu (žitarice, kukuruz, soja, šećerna repa, a od povrća pasulj, boranija, grašak i kupus)

   Kao preventivne mere zaštite preporučujemo:
   – plodored ( papriku vratiti na ove parcele tek nakon 5 godina)
   – upotrebiti otporne sorte i sejati zdravo seme
   – uklanjati i uništiti obolele biljne ostatke
   – vršiti dezinfekciju supstrata pri proizvodnji rasada
   – zemlju za gajenje biljaka u zatvorenom prostoru termički ili hemijski treba dezinfikovati.

   Direktne mere zaštite biljaka primenom fungicida nemaju veći praktični značaj. Oni ne sprečavaju infekciju, već samo zaustavljaju razviće gljive dok traje delovanje aktivne materije preparata, a po njemom razlaganju gljiva nastavlja da se razvija.

   Vladica Gavrilović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.