Prerada mleka na gazdinstvu, Dragan Radosavljević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #577617
    Radosavljević Dragan
    Učesnik

      <u>Prerada</u> <u>mleka</u><u> u </u><u>domaćinstvu</u><u> se </u><u>odvija</u><u> u </u><u>posebnom</u> <u>prostoru</u> <u>i</u> <u>treba</u><u> da </u><u>ispunjava</u> <u>sledeće</u> <u>uslove</u><u>:</u>

      • Prostor za preradu mleka u domaćinstvu mora biti upisan u registar objekata za preradu mleka;
      • Maksimalna količina mleka koja se može preraditi u objektu za preradu mleka u domaćinstvu se ograničava na 200 l nedeljno;
      • Celokupni proces prerade mleka može da se obavlja u jednoj prostoriji, uz obavezu vremenskog razgraničenja između faza rada koje bi mogle dovesti do unakrsne kontaminacije i uz obavezu čišćenja i dezinfekcije između faza;
      • Dozvoljeno je koristiti isti ulaz u prostor za preradu mleka za unošenje sirovog mleka, iznošenje gotovih proizvoda i ulaz radnika.
      • Prostor za preradu mleka mora biti opremljen opremom za pranje ruku;
      • Dozvoljeno je čuvanje proizvoda od mleka i neprerađenih sirovina u istom rashladnom prostoru, uz obavezu njihovog fizičkog razdvajanja;
      • Dozvoljeno je da se garderoba i toalet koji koriste zaposleni na poslovima prerade mleka mogu nalaziti u blizini objekta za preradu mleka;
      • Dozvoljeno je da se ambalaža i drugi potrebni materjali skladište u blizini objekta za preradu mleka;
      • Proizvedeni proizvodi od mleka se mogu prodavati na teritoriji opštine i teritoriji susednih opština, prodajom na otvorenom na zelenoj pijaci, na sajmovima, vašarima, izložbama i u lokalnim prodavnicama;
      • Prerada mleka u domaćinstvu se registruje u statusu fizičkog lica.
      •  Korišćen tekst”Dodavanje vrednosti proizvodima od mleka putem prerade pakovanja i promocije proizvoda, autor: Prof.dr Predrag Puđa
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.