Preduslovi za konkurisanje za IPARD fondove

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514541
  Nešić Bojana
  Učesnik
   O opšim preduslovima za konkurisanje za IPARD fondve možemo reći sledeće: suština IPARD-a se svodi na dve stvari koje su u isto vreme i preduslovi.

   Prva je kofinansiranje, što znači da je potencijalni korisnik finansijski sposoban za finansiranje projekta za koji konkuriše, odnosno da sredstva može da obezbedi. Praktično to znači da proizvođač koji konkuriše za IPARD sredstva celokupan novac potreban za realizaciju investicije mora imati na računu pre realizacije investicije (kupovine, izgradnje i sl.). Potrebno je da dobrim projektom, biznis planom, predstavi svoje aktivnosti koje treba da obavi u periodu od pet godina. Na taj način prikazuje kako će se investicija isplaćivati na poljoprivrednom gazdinstvu. Neisplative investicije se ne mogu oceniti pozitivno za korišćenje IPARD sredstava.

   Druga bitna stvar je standardizacija same proizvodnje. To znači uspostavljanje sistema određenih standarda, odnosno menadžmenta, koji su po propisima EU. Takođe kod stočarske proizvodnje, jedan od preduslova je i dobrobit životinja koje se gaje, što obuhvata ambijentalne uslove držanja i proizvodnje, kao i uspostavljanje menadžmenta zaštite životne sredine kroz različite standarde.

   Kao što je već napomenuto, potencijalni korisnici su u obavezi da obezbede celokupan iznos sredstava koja su potrebna za investiciju, a deo tih sredstava se refundira što je i predmet odobravanja projekta. Dakle, ukoliko se projekat odobri pod određenim uslovima, deo sredstava će biti refundiran investitoru, odnosno korisniku. Rok za refundaciju sredstava je različit i zavisi od organizacije IPARD agencije. Sredstva koja se refundiraju su u visini od 50% ukupnih troškova, u pojedinim slučajevima je 55-60%.

   Bojana Nešić, dipl. ing. za agroekonomiju

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.