- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 9 meseci ranije by Đorđević Ana.
-
AutorČlanci
-
10.03.2017 u 15:11 #512598Đorđević AnaUčesnik
Nakon prvog pretakanja vina u zimskom periodu decembar/januar, kada je iz mladog vina izdvojeno oko 5% taloga, sada je pravi trenutak za drugo pretakanje. Sa porastom temperatura, jedan deo istaloženih materija, mogao bi ponovo da pređe u rastvorljivo stanje, što bi dodatno destabilizovalo vino i učinilo ga zamućenim. Pri pretakanju primetiće se samo mala količina taloga, svega 2% , međutim postoji mogućnost da i od tako male količine nestabilnih materija, vino ne ostvari svoj puni potencijal.Mlada vina potrebno je pretakati u prisustvu vazduha, a najjednostavniji način je preko slavine u manji sud slobodnim padom. Ukoliko posedujete pumpu, ovaj postupak znatno se olakšava i ubrzava. Prisustvo vazduha omogućiće mladom vinu da se oslobodi viška ugljen dioksida, brže će se izbistriti i dobiti svoja organoleptička svojstva. Ana Đorđević,dip.ing.prehrambene tehnologije
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.