PRAVILNA ISHRANA PRIPLODNIH OVACA – Neđeljko Pipović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512484

    Potrebe priplodnih ovaca za hranljivim materijama su različite u zavisnosti od proizvodno-fizioloških faza u kojima se ova kategorija može naći.
    Period oplodnje – mrkanja U periodu mrkanja 15-20 dana pre oplodnje, pored dobre paše, priplodnim grlima treba obezbediti 100-200 grama kvalitetne koncentrovane smeše. Period bremenitosti U prva tri meseca bremenitosti zahtevi su nešto veći u odnosu na period mrkanja. Ovaj obrok sastoji se od:
    • Dobra paša,
    • Dodati 200-300 grama kvalitetnog koncentrata,
    U drugoj fazi bremenitosti (60 dana pre jagnjenja), kod ovaca potrebe za hranljivim materijalima se znatno povećavaju jer je tada intenzivan porast ploda u njihovoj utrobi.
    U ovoj fazi bremenitosti ovcama treba obezbediti:
    • 1,5 – 2 kg kvalitetnog sena (livadskog ili lucerkinog);
    • 1,5 – 2 kg sočnog hraniva;
    • (1,5 – 2 kg kvalitetne silaže);
    • 300-400 grama koncentrata;
    Period laktacije U vreme jagnjenja (januar – februar), ovce se drže u staji, a njihove potrebe za sočnim hranivima su povećane. Obrok koji bi podmirio njihove potrebe za taj period bio bi ovakav:
    • 1,5-2 kg livadskog sena;
    • 200 grama koncentrata;
    • 1 kg stočne repe;
    • 15 grama mineralnih materija.
    Dve nedelje nakon jagnjenja, obrok im treba pojačati:
    • 1,5-2 kg livadskog sena,
    • 1-2 kg silaže (1-1,5 kg stočne repe);
    • 400 grama koncentrata (ovcama koje doje blizance i do 600 grama);
    Sastav smeše koncentrata za ovce u laktaciji I:
    • Kukuruzna prekrupa …………………………. 31%
    • Ječmena prekrupa …………………………….. 8%
    • Pšenične mekinje …………………………….. 13%
    • Suncokretova sačma …………………………. 11%
    • Lucerkino brašno ……………………………… 7%
    • Suvi repini rezanci ……………………………. 28%
    • Stočna so …………………………………………. 1%
    • Vitaminski mineralni dodaci ………………. 1%
    • Ukupno………………………………………………100% Sastav smješe koncentrata za ovce u laktaciji II:
    • Kukuruzna prekrupa ……………………… 39%
    • Ječmena prekrupa ………………………… 9%
    • Pšenične mekinje ………………………… 14%
    • Suncokretova sačma ……………………. 10%
    • Lucerkino brašno ………………………… 9%
    • Suvi repini rezanci ………………………. 17%
    • Stočna so ……………………………………. 1%
    • Vitaminski mineralni dodaci …………. 1%
    • Ukupno………………………………………….100%

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.