- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 7 meseci ranije by Pipović Neđeljko.
-
AutorČlanci
-
17.01.2017 u 17:38 #512484Pipović NeđeljkoUčesnik
Potrebe priplodnih ovaca za hranljivim materijama su različite u zavisnosti od proizvodno-fizioloških faza u kojima se ova kategorija može naći.
Period oplodnje – mrkanja U periodu mrkanja 15-20 dana pre oplodnje, pored dobre paše, priplodnim grlima treba obezbediti 100-200 grama kvalitetne koncentrovane smeše. Period bremenitosti U prva tri meseca bremenitosti zahtevi su nešto veći u odnosu na period mrkanja. Ovaj obrok sastoji se od:
• Dobra paša,
• Dodati 200-300 grama kvalitetnog koncentrata,
U drugoj fazi bremenitosti (60 dana pre jagnjenja), kod ovaca potrebe za hranljivim materijalima se znatno povećavaju jer je tada intenzivan porast ploda u njihovoj utrobi.
U ovoj fazi bremenitosti ovcama treba obezbediti:
• 1,5 – 2 kg kvalitetnog sena (livadskog ili lucerkinog);
• 1,5 – 2 kg sočnog hraniva;
• (1,5 – 2 kg kvalitetne silaže);
• 300-400 grama koncentrata;
Period laktacije U vreme jagnjenja (januar – februar), ovce se drže u staji, a njihove potrebe za sočnim hranivima su povećane. Obrok koji bi podmirio njihove potrebe za taj period bio bi ovakav:
• 1,5-2 kg livadskog sena;
• 200 grama koncentrata;
• 1 kg stočne repe;
• 15 grama mineralnih materija.
Dve nedelje nakon jagnjenja, obrok im treba pojačati:
• 1,5-2 kg livadskog sena,
• 1-2 kg silaže (1-1,5 kg stočne repe);
• 400 grama koncentrata (ovcama koje doje blizance i do 600 grama);
Sastav smeše koncentrata za ovce u laktaciji I:
• Kukuruzna prekrupa …………………………. 31%
• Ječmena prekrupa …………………………….. 8%
• Pšenične mekinje …………………………….. 13%
• Suncokretova sačma …………………………. 11%
• Lucerkino brašno ……………………………… 7%
• Suvi repini rezanci ……………………………. 28%
• Stočna so …………………………………………. 1%
• Vitaminski mineralni dodaci ………………. 1%
• Ukupno………………………………………………100% Sastav smješe koncentrata za ovce u laktaciji II:
• Kukuruzna prekrupa ……………………… 39%
• Ječmena prekrupa ………………………… 9%
• Pšenične mekinje ………………………… 14%
• Suncokretova sačma ……………………. 10%
• Lucerkino brašno ………………………… 9%
• Suvi repini rezanci ………………………. 17%
• Stočna so ……………………………………. 1%
• Vitaminski mineralni dodaci …………. 1%
• Ukupno………………………………………….100% -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.