Pravilna agrotehnika ključna za prezimljavanje strnih žita

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #577625
  Lazović – Đoković Nada
  Učesnik

   Na području Pčinjskog okruga, usevi ozimih strnih žita se nalaze u fazi klijanja i nicanja do faze dva lista razvijeno (BBCH 09-12).

   Poslednju dekadu novembra i prvu nedelju decembra obeležilo je promenljivo vreme sa temperaturama oko proseka za ovaj deo godine. U jutarnjim satima, pri površini zemljišta je bilo slabih do umerenih mrazeva koji nisu predstavljali veliku opasnost za tek nikle ozime useve gde su primenjene sve adekvatne agrotehničke mere, kao i dobro ukorenjavanje posejanih useva.

   Medjutim velike temperaturne razlike ovih dana, promena visokih i niskih temperatura pa i snežnih padavina, imaće nepovoljnjog uticaja na useve gde je korišćena pšenica sa tavana, gde je primenjena slaba predsetvena priprema zemljišta, neadekvatna primena NPK mineralnih djubriva, I ti usevi će od samog starta biti u problemu.

   U narednom periodu je poželjan izostanak većih temperaturnih kolebanja kako bi se proces kaljenja tj, oslobadjanje viška vode odvijao bez problema. Sa postepenim padom temperature vazduha i prelaskom u fazu kaljenja ozimi usevi će biti spremniji i otporniji na pojavu jakih mrazeva u predstojećem zimskom mirovanju do početka vegetacije.

   Pšenica mora da prođe kroz određene faze rasta I razvoja, njoj odgovara niska temperatura i snežni pokrivač. Na samom početku nicanja, odgovaraju joj više temperature, s obzirom da pšenica niče kada nakupi toplotnu sumu 100-120 stepeni, i sve do početka faze bokorenja odgovaraju joj više temperature. Tek nakon faze bokorenja, pšenica postaje otpornija na ekstremno hladan period.

   Ove godine setva ozimih strnih žita je kasnila u Pčinskom okrugu i još uvek traje. Nije bilo moguće posejati ih u optimalnom roku zbog nepovoljnih vremenskih prilika, visokih temperatura i nedostatka padavina tokom oktobra meseca, tj. nije se moglo pripremiti zemljište za setvu. Do sada je posejano nešto više od 60% površina u pitanju su laka i peskovita zemljištima, dok se očekuje setva do kraja decembra jer dosta poljoprivrednika nije uspelo da spremi njive na težim i zbijenim zemljištima a očekujemo da samo mali procenat površina neće biti posejan .

   Vizuelnim pregledom useva na oglednim poljima registrovano je prisustvo biljnih vaši (Aphididae) na malom% biljaka. Hladno vreme, sa temperaturama u minusu, uticaće na redukciju brojnosti ovih štetočina.

   U usevima ječma i ozime pšenice nije registrovano prisustvo bolesti. Prisustvo aktivnih rupa glodara uočeno je na većem broju obodnih delova posejanih parcela.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.