Površine pod ovsem – Miloš Nikoletić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #574260
  Nikoletić Miloš
  Učesnik

   Opšti trend u svetu i kod nas je da se površine pod ovsem stalno smanjuju. Evropa je kontinent koja ima najveće površine pod ovsem, zatim severna Amerika, Azija, pa Afrika.
   Prosečan prinos u svetu je oko 2,2 t/ha. U Evropi taj prinos dostiže do 3 t/ha, zatim ide Severna Amerika sa 2,5 t/ha pa na kraju Afrika sa 1,2 t/ha.
   Procenjuje se da se ovsa u svetu proizvede do 23.453,00 t. Najveću pojedinačnu proizvodnju ima Rusija, zatim Kanada, Poljska, SAD.
   Kod nas u Srbiji se ovas gaji na površini do 35.000 ha i ostvaruju se niski prinosi. U ogledima ti prinosi su viši, ali mora se uzeti u obzir da se ovas gaji na različitim tipovima zemljišta, sa različitom agrotehnikom i da se vrlo retko seje delarisano seme.
   Sa punom agrotehnikom i deklarisanim semenom ti prinosi mogu biti veći. Upoređujući njivske prinose jećma i raži ovas je iza njih.
   Sve ovo kao i značaj ovsa za stočarsku i ljudsku ishranu nam govori da ima mnogo potencijala za povećanje površine i prinosa u našoj zemlji i da to treba iskoristiti. Glavno je da naši poljoprivrednici slušaju struku, primene punu agrotehniku iseju isključivo deklarisano seme. Takođe izbor sorte mnogo znači. A sam ovas će se sigurno lako i po adekvatnoj ceni prodati.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.