Povijanje grana

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Čokojević Sanja.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512728
    Čokojević Sanja
    Učesnik

      Povijanje grana

      Zajedno sa rezidbom predstavlja važnu meru prilikom formiranja uzgojnih oblika naročito kod gustih sistema sadnje i intenzivnog uzgoja voća,u godinama pune rodnosti u smislu održavanja uzgojne forme i kod podmlađivanja starijih voćaka. Povijanje grana je pomotehnička mera koja se primenjuje u cilju uspostavljanja balansa između vegetativnog porasta i formiranja generativnih pupoljaka.Povijanjem grane u manje-više horizontalan položaj savladavamo apikalnu dominaciju čime smanjujemo vegetativan porast i stimulišemo formiranje cvetnih pupoljaka, na taj način biljke ranije stupaju na rod, formiraju manje vegetativne mase i više plodova. Sa povijanjem treba početi od prve godine formiranja oblika jer se starije grane kasnije teže savijaju i moguće je njihovo očenjivanje. Povijanje se može izvoditi tokom cele godine ali je najbolje povijati mladare dok još nisu odrvenili- to je period od polovine juna do početka jula po završetku intenzivnog porasta i kada primarna građa prelazi u sekundarnu. Ugao koji bi grane trebalo da zahvataju je 60 – 80 stepeni,što zavisi od voćne vrste i sorte.Savijanje grana kod voćaka je postupak koji mora biti jednostavan i lak.Savijači grana imaju cilj da se uveća ugao kod svih letorasta,koji u svom razvoju imaju oštar ugao u odnosu na osnovu stabla.Mnogi su pokušavali da savijaju grane mladih stabala,kanapima koji se urežu u samu granu i posle grana na tom mestu puca,zatim raznim blokovima,ciglama,flašama sa vodom,ali kod jakog vetra takav vid savijanja može izlomiti same grane,dok je upotreba savijaca potpuno bezbedna i ne muči samo stablo.Ovaj vid savijanja grana se koristi u zasadima šljiva,jabuka,krušaka,trešanja patuljastog,srednjeg i visokog rasta,višnje, breskve.. Najčešća greška koja se pravi prilikom izvođenja ove mere ja da se grane povijaju lučno što izaziva slabiji porast ostavljene grane, a na mestu savijanja izražena je pojava vodopija,što dovodi do nepravilnog formiranja same krošnje. U voćnjacima u kojima se ova mera ne izvede imaju kasnijih godina problema sa očenjivanjem grana pod teretom roda.
      Sanja Čokojević,dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.