Povijanje grana u voćnjacima

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Gligorijević Ivana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #579621
    Gligorijević Ivana
    Učesnik

      Povijanje grana se može izvoditi tokom cele godine, ali je najbolje povijati mladare dok još nisu odrvenili – to je period od polovine juna do početka jula.
      Zajedno sa rezidbom predstavlja važnu meru prilikom formiranja uzgojnih oblika naročito kod gustih sistema sadnje i intenzivnog uzgoja voća,u godinama pune rodnosti u smislu održavanja uzgojne forme i kod podmlađivanja starijih voćaka.
      Povijanje grana je pomotehnička mera koja se primenjuje u cilju uspostavljanja balansa između vegetativnog porasta i formiranja generativnih pupoljaka.
      Povijanjem grane u manje-više horizontalan položaj savladavamo apikalnu dominaciju čime smanjujemo vegetativan porast i stimulišemo formiranje cvetnih pupoljaka, na taj način biljke ranije stupaju na rod, formiraju manje vegetativne mase i više plodova.
      Sa povijanjem treba početi od prve godine formiranja oblika jer se starije grane kasnije teže savijaju i moguće je njihovo očenjivanje.
      Povijanje se može izvoditi tokom cele godine ali je najbolje povijati mladare dok još nisu odrvenili – to je period od polovine juna do početka jula po završetku intenzivnog porasta i kada primarna građa prelazi u sekundarnu.
      Ugao koji bi grane trebalo da zahvataju je 60–80 stepeni, što zavisi od voćne vrste i sorte.
      Savijanje grana kod voćaka je postupak koji mora biti jednostavan i lak.
      Savijači grana imaju cilj da se uveća ugao kod svih letorasta, koji u svom razvoju imaju oštar ugao u odnosu na osnovu stabla.
      Mnogi su pokušavali da savijaju grane mladih stabala, kanapima koji se urežu u samu granu i posle grana na tom mestu puca, zatim raznim blokovima, ciglama, flašama sa vodom, ali kod jakog vetra takav vid savijanja može izlomiti same grane, dok je upotreba savijača potpuno bezbedna i ne muči samo stablo.
      Najčešća greška koja se pravi prilikom izvođenja ove mere ja da se grane povijaju lučno što izaziva slabiji porast ostavljene grane, a na mestu savijanja izražena je pojava vodopija, što dovodi do nepravilnog formiranja same krošnje.
      U voćnjacima u kojima se ova mera ne izvede imaju kasnijih godina problema sa očenjivanjem grana pod teretom roda.
      <p style=”text-align: left;”></p>

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.