- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 4 meseci ranije by Gligorijević Ivana.
-
AutorČlanci
-
29.12.2023 u 08:59 #579621
Gligorijević Ivana
UčesnikPovijanje grana se može izvoditi tokom cele godine, ali je najbolje povijati mladare dok još nisu odrvenili – to je period od polovine juna do početka jula.
Zajedno sa rezidbom predstavlja važnu meru prilikom formiranja uzgojnih oblika naročito kod gustih sistema sadnje i intenzivnog uzgoja voća,u godinama pune rodnosti u smislu održavanja uzgojne forme i kod podmlađivanja starijih voćaka.
Povijanje grana je pomotehnička mera koja se primenjuje u cilju uspostavljanja balansa između vegetativnog porasta i formiranja generativnih pupoljaka.
Povijanjem grane u manje-više horizontalan položaj savladavamo apikalnu dominaciju čime smanjujemo vegetativan porast i stimulišemo formiranje cvetnih pupoljaka, na taj način biljke ranije stupaju na rod, formiraju manje vegetativne mase i više plodova.
Sa povijanjem treba početi od prve godine formiranja oblika jer se starije grane kasnije teže savijaju i moguće je njihovo očenjivanje.
Povijanje se može izvoditi tokom cele godine ali je najbolje povijati mladare dok još nisu odrvenili – to je period od polovine juna do početka jula po završetku intenzivnog porasta i kada primarna građa prelazi u sekundarnu.
Ugao koji bi grane trebalo da zahvataju je 60–80 stepeni, što zavisi od voćne vrste i sorte.
Savijanje grana kod voćaka je postupak koji mora biti jednostavan i lak.
Savijači grana imaju cilj da se uveća ugao kod svih letorasta, koji u svom razvoju imaju oštar ugao u odnosu na osnovu stabla.
Mnogi su pokušavali da savijaju grane mladih stabala, kanapima koji se urežu u samu granu i posle grana na tom mestu puca, zatim raznim blokovima, ciglama, flašama sa vodom, ali kod jakog vetra takav vid savijanja može izlomiti same grane, dok je upotreba savijača potpuno bezbedna i ne muči samo stablo.
Najčešća greška koja se pravi prilikom izvođenja ove mere ja da se grane povijaju lučno što izaziva slabiji porast ostavljene grane, a na mestu savijanja izražena je pojava vodopija, što dovodi do nepravilnog formiranja same krošnje.
U voćnjacima u kojima se ova mera ne izvede imaju kasnijih godina problema sa očenjivanjem grana pod teretom roda.
<p style=”text-align: left;”></p> -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.