Povećanje proizvodne sposobnosti kiselih zemljišta

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524822

  Na području Jablaničkog okruga značajno su zastupljena zemljišta slabo kisele, kisele i jako kisele reakcije.Ta zemljišta uglavnom su siromašna do srednje obezbeđena humusom, siromašna u fosforu, srednje do dobro obezbeđena kalijumom. Ova zemljišta čine preko 70 procenata ukupnih obradivih površina. Stalno povećanje površina pod ovakvim zemljištima rezultat je nekontrolisane upotrebe mineralnih đubriva, uticaja kiselih kiša, izostanak organskih đubriva kao i intezivna poljoprivredna proizvodnja.

  Kisela reakcija zemljišta, nizak sadržaj humusa i smanjena pristupačnost dostupnih formi najvažnijih bijlnih hraniva, pre svega fosfora i kalcijuma, jesu ograničavajući faktori postizanja visokih i stabilnih prinosa gajenih biljaka.Niski prinosi gajenih kultura na ovim zemljištima jesu rezultat blokade pojedinih hraniva u uslovima kisele reakcije, loše strukture, nedostatka organskih materija kao i nepovoljnog režima vode i vazduha. Pored kisele reakcije ova zemljišta karakteriše veoma često povećan sadržaj toksičnih oblika aluminijuma. Na zemljištima čija je pH vrednost manja od 4,0 primećeno je opadanje prinosa gajenih biljaka. Te biljke uglavnim se nalaze u stanju stresa i veoma često dolazi do masovnog propadanja useva. Glavni pokazatelj da se radi o kiselom zemljištu jeste reakcija leguminoza, odnosno najbolji pokazatelj je lucerka koja na zemljištima gde je pH vrednost ispod 5,0 praktično ne može da uspeva.

  Neutralisanje kisele reakcije unošenjem kreča je mera koja se redovno preporučuje za popravljanje kiselih zemljišta. I pored toga što je Ministarstvo poljoprivrede pre petnaestak godinа finansirlo nabavku krečnog materijala za registrovana poljoprivredna gazdinstva, široka proizvodnja nije prihvatila neutralisanje kiselih zemljišta krečom kao redovnu meru. Unošenjem krečnih materijala, pored smanjenja kiselosti zemljišta obezbeđuje se kalcijum, povećava se sadržaj lakopristupačnog fosfora, pospešuje se mineralizacija organskih i žetvenih ostataka, smanjuje se sadržaj toksičnih materija i teških metala u zemljištu. Adekvatna primena krečnih materijala u kombinaciji sa organskim i mineralnim đubrivima predstavlja najefikasniji način otklanjanja nepovoljnih i loših proizvodnih osobina kiselih zemljišta. Sredstva za kalcifikaciju su fino samleven kalcijum-karbonat, laporac, pečeni kreč, gašeni kreč, saturacioni mulj i druga sredstva. Rezultati kalcifikacije su dugoročni, vide se već u prvoj godini vegetacije. Razgradnja krečnjaka u zemljištu traje 3-6 godina. Zemljište se u međuvremenu redovno đubri odgovara jućom količinom mineralnih đubriva.

  Najbolje vreme za izvođenje ove mere je posle žetve ozimih žitarica, jer ima dovoljno vremena za aktivaciju kalcijuma iz đubriva do setve jarih useva. Može da se izvodi i u jesen posle skidanaj useva. Materijal za kalcifikaciju treba rasturiti po celoj površini , po tihom vremenu i zaorati tj. dobro izmešati sa zemljom.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.