Potreba krava za vodom u periodu visokih letnjih temperatura

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512825
    Krajnović Dragoljub
    Učesnik

      Potrebe krava za vodom u periodu visokih letnjih temperatura

      Za optimalan nivo konzumiranja obroka neophodna je zastupljenost suve materije u obroku od oko 50%. Medjutim to zavisi od gubitka vode iz organizma koji je izraženiji u toplom, letnje period godine. Kada se goveda nalaze na paši pod velikim su uticajem sunčevog zračenja I visoke toplote. Zato je poželjno da visok sdadržaj vode u zelenoj masi bude zastupljen u što duže periodu njegove upotrebe. Poznato je da odrasla goveda konzumiraju I do 100 kg zelene mase na dan, što predstavlja unos od priblišno 90 l vode u organizam. Meutim , dnevne potrebe u vodi tokom leta dostižu I do 180 l što obavezuje farera da obezbedi odgovarajuće načine za snabdevanje vodom.podrazumeva se da izvoriršta vode trebaju da budu stalno dostupni grlima na paši.Neophodno je obezbediti prirodni I veštački zaklon od direktnog uticaja sunčeve svetlosti na pašnjaku, da bi se omogućilo bolje odavanje toplote, uz smanjenje gubitka vode iz organizma. Bez obzira na način držanja stoke I realna rešenja u ishrani potrebno je obezbediti kvalitetno, ispravno, I pravovremeno snabdevanje vodom. Ovo podrzumeva da sistemi za vodosnabdevanje moraju na osnovu procenjenih ppotreba držanog zapata da obezbede odgovarajuće količine vode, na osnovu procenjenih potreba držanog zapata. Osim toga voda mora biti hemijski I bakteriološki ispravna. Stoka se u toplom periodu godine mora snabdevati optimalnim količinama mineralnih materija, što upućuje da nije dovoljna samo ona količina koja se unese putem premiksa kroz redovne obroke. Razlog je intenzivno odavanje hranljivih -mineralnih materija kroz znoj. Za ovu priliku najprikladnije za upotrebu su takozvane blok -lizalice koje grla mogu da koriste po volji.

      PSSS Padinska Skela Dragoljub Krajnović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.