Postupci sa teletom neposredno po rođenju – Nikolić Zoran

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Nikolić Zoran.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512697
  Nikolić Zoran
  Učesnik

   Одмах по рођењу телету треба уклонити слуз са ноздрва и губице брисањем чистом крпом или руком у циљу што лакшег дотока ваздуха до плућа. Ако се чује кркљање у дисајном каналу, због заостале слузи, теле треба подићи за задње ноге. Пупчана врпца обично се сама покида за време порођаја или приликом устајања краве. Ако ни тада није прекинута, треба је пекинути руком за ширину длана испод трбуха или је пресећи дезинфикованим маказама.Остатак пупчане врпце незнатно крвари после кидања. Ако је крварење јаче, пупак треба подвезати стерилним концем. У случају да треба поспешити дисање, треба извршити поливање телета хладном водом. При томе треба водити рачуна да се не полива цело тело јер се тако теле прекомерно расхлађује и губи доста енергије. Хладном водом треба поливати само главу и врат јер се центар за дисање налази непосредно уз потиљак.
   Код наших произвођача, пракса је да се теле примакне крави да га олиже. То има оправдања јер крава лизањем телета поспешује дисање и појачава циркулацију крви. У случају да крава не прихвата теле, што се понекад може десити код првотелки, треба га осушити брисањем чистом крпом или гужвама чисте сламе и то почев од главе па даље по целом телу. Теле треба брисати покретима само у једном правцу и то од напред према назад. Никако не брисати напред-назад јер се тако ремети ритам дисања. На већим фармама могуће је и купање телади. За то се обично користе посебно направљена колица са перфорираним дном. После купања обавезно је брисање телета. У случају потребе теле се може додатно осушити и мали и загрејати инфрацрвеном лампом.
   Након тога требало би дезинфиковати пупчану врпцу ради спречавања разних инфекција које могу да настану тим путем. Дезинфекција се врши неким препаратом јода ( консултовати ветеринара ). Ако ни после 24 сата пупчана врпца није сува, дезинфекцију треба поновити. Истовремено са дезинфекцијом пупка, код женске телади се може извршити одстрањивање прекобројних сиса
   ( пасиса ), стерилним маказама уз дезинфекцију насталих рана.
   Да би проценили да ли је теле довољно витално могу да послуже следећи показатељи:
    за 1 до 2 минута по рођењу теле заузима прсни положај, са савијеним предњим ногама испод тела,
    за 0,5 до 2 минута почиње да отреса главом и држи је усправно,
    затвара усну дупљу и дише преко ноздрва,
    за 20 до 40 минута по рођењу стаје на ноге а сигурно је на ногама после 60 минута од рођења,
    први акт сисања је после 90 до 120 минута од рођења.

   Николић Зоран дипл.инж.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.