Postupak sadnje maline

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #578507
  Đoković Ana
  Učesnik

   Postupak sadnje maline

    

   Malina se može saditi u toku jeseni i proleća, ali je jesenja sadnja bolja i prihvatljivija. Jesenjom sadnjom malina se adaptira na uslove sredine tokom zime i u vegetaciju ulazi sasvim spremna. U slučaju prolećne sadnje postupak je potrebno obaviti najkasnije do kraja marta.

   Sadnju maline obaviti u izuzetno dobro pripremljenu parcelu. Pre sadnje, na sadnicama se odstranjuju sve oštećene i polomljene žile, a korenov sistem se potapa u kašastu masu napravljenu isključivo od sveže goveđe balege, ilovače i vode ( 2 kg ilovače, 1 kg balege i 1 kg vode. Ova mera se posebno preporučuje za prolećnu sadnju.

   Sadnja maline se po pravilu obavlja ručno. Pri sadnji, žilice se pravilno raspoređuju duž reda, pažljivo se zatrpaju sitnom zemljom, koja se lagano utaba i prema potrebi zalije sa 2 – 3 l vode. Zemljište oko zasađene sadnice se ne sme previše utabati, da se ne bi stvorila pokorica koja otežava izbijanje izdanaka po površini. Nakon završene sadnje oko svake sadnice treba rasturiti oko  20-30  g mineralnog đubriva. Posađene izdanke prekratiti najviše na 20 – 25 cm na oko 2 – 3 pupoljka. Prekraćivanje obaviti u proleće pre kretanja vegetacije bez obzira kada je sadnja obavljena.

   Pri sadnji treba obratiti pažnju da mineralna đubriva ne dođu u kontakt sa korenom mlade biljke je u suprotnom može doći do sušenja žilica i propadanja sadnica.

   Preduslov za dobar prinos predstavlja dobro razvijen, zdrav sadni materijal. S toga je neophodno sadni materijal nabaviti iz registrovanih rasadnika koji je kontrolisan od strane nadležne fitosanitarne inspekcije. Sadni materijal mora biti obeležen etiketom i propraćen svom dokumentacijom (račun, sertifikat, deklaracija).

   Ana Prokić, savetodavac za voćarstvo

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.