Poslovni plan

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514954
  Kolčić Dragan
  Učesnik

   Poslovni plan
   Obavezan deo dokumentacije u IPAR-du je i poslovni plan za sve podnosioce zahteva.
   To je pisani dokument iz koga se mogu videti osnovni ekonomski pokazatelji investicije za koju poljoprivredni proizvođači konkurišu, ocenjuje se opravdanost ulaganja u poslovnu ideju.
   Kroz poslovni plan se prikazuje proizvodnja na gazdinstvu kao i troškovi investicije gde se uključuju i troškovi radne snage kao i materijalni troškovi.
   U poslovnom planu potrebno je da se prikaže i izvor finansiranja poslovne ideje, koji je deo finansiran od strane samog proizvođača a koji se deo očekuje od IPARD-a.
   Potrbno je prikazati i plan prodaje i prihoda vezano za poslovnu ideju na osnovu čega će biti obračunati podatci za ocenu poslovnog plana.
   To su bilans uspeha, kao i razlika između primanja i izdavanja novca za vreme trajanja projekta, tako zvani novčani tok.
   Poslovni plan ima propisanu formu koja se mora ispuniti na odgovarajućem obrascu koji je sastavni deo konkursne dokumentacije za IPARD.
   Ekonomski vek trajanja projekta je period u kome se mogu sagledati odnosi odliva i priliva novčanih sredstaca na gazdinstvu, propisano je da on bude najmanje 5 godina.
   Minimalni ekonomski vek trajanja projekta je pet godina od datuma završetka projekta.

   Dragan Kolčić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.